07 january 2022, 12:00 Folk crafts views 1502
Mișcarea de tineret „Urmașii lui Ștefan”, împotriva comasării universităților
07 january 2022, 12:00 Folk crafts views 1502

Mișcarea de tineret „Urmașii lui Ștefan”, împotriva comasării universităților

Mișcarea de tineret „Urmașii lui Ștefan” își exprimă dezacordul total în legătură cu ideea ministerului Educației de comasa instituțiile de învățămînt superior din țară.

Într-un interviu pentru Noi.md, Dumitru Roibu, liderul mișcării „Urmașii lui Ștefan”, a declarat că argumentarea guvernării precum că nu ar exista surse financiare, nu este un argument credibil.

„Ținînd cont că studiile superioare și în general sistemul educațional este o prioritate națională, considerăm că statul trebuie să acorde o atenție sporită acestui domeniu. Există bănuieli rezonabile că graba cu care s-a făcut acest lucru nu reprezintă nimic altceva decît dorința unora din guvernare de a însuși bunurile materiale, terenurile, clădirile acestor universități. Noi avem Universitatea Agrară, care este o universitate cu profil unic din țara noastră unde învață mii de studenți și mai avem Universitatea de stat din Tiraspol, care pregătește specialiști de înaltă calificare și este cea mai veche instituție de învățămînt din țara noastră, care are o reputație destul de importantă și care s-a manifestat activ în evenimentele din 1992, care au fost lichidate fără niciun fel compătimire din partea acestor politicieni”, a menționat Roibu.

Președintele „Urmașii lui Ștefan” consideră că intenția ministerului Educației nu este nimic altceva decît un act de trădare în raport cu studenții și cadrele didactice și crede că această poziție trebuie revăzută.

„Îndemnul meu pentru studenți și corpul didactic este să lupte pentru drepturile lor și să nu cadă pradă acestor decizii nechibzuite ale guvernării”, mai spune Dumitru Roibu.

Potrivit anunțului Ministerului Educației, 15 entități universitare și de cercetare urmează să fie absorbite de USM, iar cîte patru de UTM și Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”. Autoritățile susțin că pentru realizarea reformei au rezervat 700 de milioane de lei.

În prezent, rețeaua instituțiilor de învățămînt superior din Rep. Moldova este formată din 24 unități.

 

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1886
Populația:
104 locuitori

Vesioloe este un sat din cadrul comunei Șipca din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Grigoriopol și la 73 km de Chișinău. Populaţia satului Vesioloe alcătuia 104 oameni în anul 2000. Satul Vesioloe a fost menționat documentar în anul 1886.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.