11 september 2015, 11:16 How to choose wine views 9382
Lucrările de construcţie a apeductului magistral Leova – Filipeni- Romanovca (Foto)
11 september 2015, 11:16 How to choose wine views 9382

Lucrările de construcţie a apeductului magistral Leova – Filipeni- Romanovca (Foto)

Insuficienţa surselor de apă potabila, care să satisfacă nevoile populaţiei din partea de Sud-Est a Republicii Moldova şi calitatea apei în RDS este foarte joasă. Apa potabilă nu întotdeauna corespunde normativelor sanitare existente, de aceea apa din multe conducte poate fi folosită doar ca apă tehnică. În câteva localităţi din raioanele Cantemir şi Leova apa din fântâni şi izvoare este poluată cu reziduuri de petrol.

Actual, cei circa 3800 locuitori ai localităţilor Filipeni şi Romanovca nu au acces la surse sigure de apă potabilă, consumând apa din fîntânile de mină. Analizele de laborator ale apei din fîntânile de mină demonstrează că apa nu este potabilă. Consumul acesteia generează un număr mare de boli infecţioase.

Pentru soluționarea aceste probleme în mai 2014 a demarat proiectul „Construcţia apeductului magistral Leova – Filipeni- Romanovca".

Recent, a avut loc vizita de monitorizare la șantier în cadrul proiectului dat. Valoarea totală a acestuia fiind de 5 665 811,42 de lei, dintre care 1 800 000 de lei finanțat de către Ambasada Republicii Polonia în Republica Moldova.

Potrivit adrsud.md, la moment se efectuează lucrări de amenajare teritoriului rezervoarelor, se construiesc căi de acces și a împrejmuirilor, cât și s-a construit un rezervor din beton armat pentru acumularea apei potabile cu volumul de 200m3 din cele 2 preconizate.

Proiectul propus vine să contribuie la îmbunătăţirea considerabilă a calităţii serviciilor de aprovizionare cu apă a localităţilor din r-nul Leova, aducând beneficii pentru sănătatea populaţiei în regiunile urbane şi suburbane a localităţilor partenere.

Scopul general al proiectului este extinderea aprovizionării cu apă potabilă a localităţilor r-lui Leova.

Scopul nemijlocit si efectele realizării proiectului:

-Construcţia apeductului magistral Leova – Filipeni- Romanovca;

-Crearea condiţiilor pentru asigurarea cu apă potabilă a 3807 locuitori din localităţile Filipeni şi Romanovca;

-Descrierea detaliata a activităţilor in cadrul realizării proiectului.

În cadrul proiectului se efectuează următoarele lucrări de construcţie:

-Execuţia lucrărilor de construcţie şi extindere a sistemului de aprovizionare cu apă potabilă a localităţilor r-lui Leova;

-Construcția rețelei magistrale cu lungimea de 8897 m între localităţile Leova-Filipeni-Romanovca;

-Construcția rezervoarelor din beton armat pentru acumularea apei potabile cu volumul de 200m3 (2 rezervoare) în s.Filipeni;

-Amenajarea teritoriului rezervoarelor;

-Construcția rezervoarelor din fibră de sticlă pentru acumularea apei potabile cu volumul de 50 m3 (2 rezervoare) în s.Romanovca;

-Amenajarea teritoriului rezervoarelor;

-Construcția căilor de acces cu lungimea 420m.

Activitatea respectivă a fost parţial realizată. În perioada 2014 au fost construite reţelele magistrale cu lungimea de 8,9 km.

Source: provincial.md

Keywords:

apeduct , sat , construcție

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1710
Populația:
345 locuitori

Balinţi este un sat din cadrul comunei Iarova, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Soroca și la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 345 de oameni. Satul Balinți a fost menționat documentar în anul 1710.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.