29 november 2023, 16:30 Violation of author's rights views 2264
Tragedia de la Căușeni: Ministrul de Interne prezintă cronologia evenimentelor
29 november 2023, 16:30 Violation of author's rights views 2264

Tragedia de la Căușeni: Ministrul de Interne prezintă cronologia evenimentelor

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a făcut publice detalii cu privire la incidentul tragic de la Căușeni, unde două persoane au fost găsite fără suflare în automobilul rămas blocat în nămeți, transmite Noi.md.

Tragedia s-a produs în apropierea satului Floricaraionul Căușeni, pe 26 noiembrie. Ministrul de Interne a precizat că pe marginea acestui caz, poliția a deschis anchetă de serviciu pentru a stabili lacunele existente în procesul de intervenție, iar Procuratura a intentat un dosar penal.

Întrebat cine se face vinovat de această tragedie, Adrian Efros a precizat că: “la moment nu putem să ne expunem cine este vinovat”.

Ministrul a relatat în detalii șirul evenimentelor care a dus la producerea tragicului incident. El a precizat că cele două persoane blocate în automobil, precum și rudele acestora au contactat în repetate rînduri Serviciul 112 pe parcursul zilei de 26 noiembrie, pentru a solicita ajutor, însă din cauza stratului mare de zăpadă, salvatorii nu au putut ajunge la destinație. De asemenea, din discuțiile purtate cu operatorii 112, reiese că cuplul blocat ar fi avut posibilitatea să părăsească automobilul de sine stătător.

„Aproximativ la orele 12:00, automobilul se împotmolește între satele Florica și Coșcalia. În jurul orelor 14.20 o rudă a șoferului și alte două persoane merg pe jos la automobilul blocat și stabilesc că nu vor putea scoate mașina cu forțele proprii. Șoferului i s-a propus să meargă cu ei în sat, însă șoferul a spus că a chemat deja un mijloc de tractare, un tractor din satul Coșcalia, și la scurt timp va fi tractat și va putea continua deplasarea”

14:58 - A fost făcut primul apel al șoferului la 112 în care anunță că este împotmolit și Operatorul 112 i-a transmis numărul de contact al responsabililor de la SA Drumuri.

15:37 - Șoferul sună o rudă și roagă să-i aducă haine groase. Ruda a mers cu calul pînă la mașină și i-a adus haine. Șoferul și pasagerul au încercat să meargă în sat, dar pasagerului i s-a făcut rău și s-au întors în mașină și să aștepte evacuare.

16:48 - Echipa de intervenție din cadrul IGSU Căinari pleacă pentru intervenție spre Coșcalia în vederea deblocării drumului principal de acces la sat, blocate mai multe mașini, un microbuz cu pasageri și trei camioane.

16:56 - Al doilea apel la 112, în care șoferul informează că în mașină intră gaze de eșapament. Operatorul 112 anunță că echipele încearcă să ajungă, a întrebat dacă au nevoie de ambulanță, la care șoferul a răspuns că nu au nevoie. Operatorul 112 a recomandat solicitantului dacă are posibilitatea să iasă la traseu să o facă. S-a raportat că zăpadă este de 1,5 - 2 metri.

17:17 - Echipa IGSU informează că stratul de zăpadă e mare și va dura deblocarea.

17:54 - Dispeceratul IGSU primește de la Serviciul 112 informația despre automobilul împotmolit, sarcina fiind data echipei de la Căinari.

18:19 - Ginerele șoferului a apelat la Serviciul 112 informînd despre situația creată.

17:41 - Al treilea apel al 112 de către șofer care anunță că soției i s-a făcut rău și că are nevoie de ambulanță. Apelantul a anunțat că a încercat să se deplaseze de sine stătător spre localitate, dar s-a întors înapoi în mașină din cauza stări soției.

17:49 - Al patrulea apel către 112, șoferul a solicitat să fie evacuat. Zăpada a ajuns la nivelul acoperișului, el a anunțat că poate deschide doar o ușă", a relatat Efros.

Ministrul de Interne a mai precizat că salvatorii au ajuns la mașina blocată în nămeți a doua zi, pe 27 noiembrie, la ora 8 dimineața.

Solicitat să dea o apreciere modului în care au gestionat această situație de criză angajații 112, Adrian Efros a precizat ancheta va stabili dacă au fost respectate protocoalele de intervenție.

"Nu mă pot expune cine este vinovat, Procuratura se va expune. În cadrul anchetei se va stabili dacă răspunsul dat de dispecerat în acest caz corespunde protocoalelor. Cert este că 112 va trece în subordinea Ministerului Afacerilor Interne de la cel al Economiei. Vom schimba protocoalele pentru a avea o interoperabilitate clară să știm cine și ce execută", a spus Efros.

Source: noi.md

Keywords:

Căușeni , MAI

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1813
Populația:
775 locuitori

Slobozia-Vărăncău este un sat din cadrul comunei Vărăncău, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Soroca și la 147 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 775 de oameni. Satul Slobozia-Vărăncău a fost menționat documentar în anul 1813.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.