29 december 2014, 14:57 Hospodars and Hierarchs views 12075
În Crihana Veche a avut loc festivalul tradiţiilor de iarnă
Photo: alba24.ro
29 december 2014, 14:57 Hospodars and Hierarchs views 12075

În Crihana Veche a avut loc festivalul tradiţiilor de iarnă

În satul Crihana Veche din raionul Cahul s-a desfășurat duminică Festivalul tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă "Capra, turca, breaza". La eveniment au participat patru colective artistice din patru localităţi.

Capre de diferite rase, urşi, căluţi, urători şi semănători adunaţi laolaltă au umplut casa de cultură din localitatea Crihana Veche. Fiecare colectiv a prezentat tradițiile specifice localității din care provine.

În localitatea Văleni, obiceiul Capra este păstrat din moși-strămoși. În ajunul Sfântului Vasile, cetele de urători merg pe la casele oamenilor cu alaiul Caprei, pentru a le ura bunăstare şi noroc în noul an.

"Prezentarea noastră a fost că ne-am dus cu capra la rude și s-a imbolnăvit capra. S-a deocheat. A leșinat capra și noi am cântat să se ridice. Asta este tradiția și obiceiul de la noi din sat", a spus Vera Marian, conducător al cercului etnofolcroric din satul Văleni.

Oaspeţii festivalului au rămas încântați de prestaţia micilor actori. Oamenii se bucură că tinerii nu uită datinile.

Organizatorii spun că, prin acest festival, au vrut să promoveze interesul faţă de cultură şi tradiţii.

"Noi ne-am propus să scoatem în evidență și să punem în valoare această tradiție. Vrând ca la acest festival să participe nu numai colective din raion, dar și din regiune, ne propunem pe viitor să-l facem internațional", a declarat Rodica Cucereanu, primarul satului Crihana Veche.

"Capra" este unul din cele mai răspândite obiceiuri din perioada sărbătorilor de iarnă în localitățile din Moldova.

Source: www.publika.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
618 locuitori

Mihuleni este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Mihuleni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, amplasat pe malul rîului Ciorna, la o distanță de 4 km de orașul Șoldănești și la 112 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 618 oameni. Prima atestare documentară a Mihulenilor datează din anul 1609.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.