28 february 2024, 16:00 views 503
Ce a hotărît Congresul deputaților de toate nivelurile din Transnistria
28 february 2024, 16:00 views 503

Ce a hotărît Congresul deputaților de toate nivelurile din Transnistria

Participanții la cel de-al VII-lea Congres al deputaților de toate nivelurile, care se desfășoară la Tiraspol, au decis să facă apel la Consiliul Federației și Duma de Stat a Federației Ruse cu solicitarea de a implementa măsuri de protecţie a Transnistriei în condiţiile creşterii presiunii din partea Republicii Moldova, ținînd cont de faptul că în regiune locuiesc permanent peste 220 de mii de cetățeni ruși și de experiența pozitivă unică a Rusiei de menținere a păcii pe Nistru, precum și de statutul de garant și mediator în procesul de negocieri.

De asemenea, s-a decis adresarea către Secretarul General al ONU, cu rugămintea de a ţine cont de drepturile inalienabile ale poporului transnistrean, garantate de normele internaţionale, de a împiedica Chișinău să încalce drepturile şi libertăţile cetăţenilor transnistreni şi de a preveni provocările care duc la o escaladare a tensiunilor.

De asemenea, s-a decis adoptarea unei adresări către participanții la procesul internațional de negocieri în formatul "5+2".

În același timp, va fi făcut un apel către Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru a influența conducerea de la Chișinău să revină la un dialog adecvat în cadrul procesului internațional de negocieri și să asigure condițiile pentru o soluționare civilizată a conflictului.

De asemenea, s-a decis adoptarea unui apel către Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale CSI pentru a preveni o escaladare a conflictului pe Nistru.

În plus, s-a hotărît adresarea către Parlamentul Uniunii Europene solicitîndu-i să depună eforturi pentru a preveni presiunea din partea Chișinăului şi încălcarea drepturilor şi libertăţilor transnistrenilor.

În plus, va fi adoptat un apel către Comitetul Internațional al Crucii Roșii, pentru a asigura condiţii pentru asigurarea drepturilor sociale şi umanitare, intereselor şi libertăţilor tuturor locuitorilor din Transnistria.

Cu textul integral vă puteți familiariza mai jos.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1525
Populaţia:
4184

Căinari este un oraş în raionul Căuşeni, Republica Moldova. Amplasat în partea centrală a republicii, oraşul Căinari este situat la o distanţă de 45 km de Chișinău, fiind un nod feroviar al Căilor Ferate din Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia orașului constituia 4184 oameni. Prima atestare documentară a satului Căinari, datează din anul 1525. Legenda susţine că localitatea a fost întemeiată în apropierea unui mare izvor, deoarece denumirea ei a însemnat la tătarii din Bugeac „izvor mare, clocotitor”.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.