Go to section: Fine art
29 april 2014, 11:45 Fine art views 8526
Albumul creaţiei pictorului Igor Vieru aşteaptă să fie editat
Photo: trm.md
29 april 2014, 11:45 Fine art views 8526

Albumul creaţiei pictorului Igor Vieru aşteaptă să fie editat

A dorit să-şi doarmă somnul de veci în spaţiul sacru, pe care-l numea cu pietate „acasă la Cernoleuca". Aici celebrul pictor Igor Vieru a lucrat la schiţele celor mai importante compoziţii.

La intrarea în satul Cernoleuca se află cimitirul localităţii. În prim-plan apare o impresionantă compoziţie funerară din piatră. A lucrat-o Roland Vieru, fiul artistului, cunoscut cineast şi artist plastic.

Roland Vieru a lucrat două decenii la finisarea criptei. A inscripţionat pe placa funerară doar numele, anul naşterii şi al morţii lui Igor Vieru.

Tot Roland Vieru este meşterul iscusit care a plăsmuit porţile la casa din Cernoleuca - o adevărată bijuterie din lemn, ce respectă tradiţia artei populare. Casa a construit-o în anii '70 chiar Igor Vieru, ca să aibă unde evada din Chişinău. Artistul a adunat în timpul vieţii mai multe vestigii, iar acum fiul a adunat toată bogăţia spirituală şi morală a maestrului.

Cu forţele proprii, Roland Vieru perpetuează cum poate mai bine memoria celebrului pictor, care a dus în lumea largă faima artei plastice naţionale. Regretul fiului, dar şi al admiratorilor maestrului, este că nu a fost editat încă un Album total al creaţiei lui Igor Vieru.

Source: trm.md

Keywords:

pictor , arta , moldovenii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
5525 locuitori

Ciorescu este un sat şi comună în componenţa municipiului Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ciorescu, Goian și Făureşti. Satul Ciorescu este situat în centrul Moldovei, la o distanță de 14 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului Ciorescu constituia 5525 de locuitori. A fost menționat documentar la sfîrșitul secolului al XIX-lea

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.