06 august 2021, 14:00 Health views 4765
Harbujii, deja în vînzare la marginea drumului
06 august 2021, 14:00 Health views 4765

Harbujii, deja în vînzare la marginea drumului

Deşi nu s-au copt bine nici cireşele, au apărut deja la vânzare pepenii verzi.

Nu este meritul fermierilor locali, ci tot al grecilor care au invadat piaţa Republicii Moldova cu fructe şi legume. Problema e că multe produse au cantităţi mari de pesticide sau nitraţi, substanţe interzise în Uniunea Europeană dar tolerate la noi. Medicii ne avertizează că pepenii cu nitraţi pun in pericol sănătatea si chiar viaţa copiilor mici.

Pe drumurile de la ieşirea din Chişinău sunt mai multe puncte de vânzare ilegale a pepenilor verzi importaţi din Grecia. Comercianţii dau asigurari că produsele nu au fost tratate chimic, chiar dacă nu au niciun document care să confirme provenienţa şi calitatea.

Aşa că, fiecare cumpără pe riscul lui. Specialiştii sunt însă categorici şi avertizează că pepenii verzi sunt trataţi, printre altele, cu nitraţi, substanţă care provoacă probleme serioase de sănătate.

SERGIU MAZUREAC, reprezentant ANSA: „Noi efectuăm controale doar în locurile autorizate şi înregistrate de către agenţie. Ceea ce se comercializează pe marginea străzilor nu se verifică de către agenţie. Anume din acest motiv îndemnăm cetăţenii să procure aceste produse din străzi, dar din locuri autorizate."

Deşi pepenii sunt la mare căutare, medicii toxicologi recomandă părinţilor să îi ofere copiilor.

ANA OGLINDĂ, medic toxicolog: „Chiar dacă unii părinţi au dispozitive de a controla nivelul de nitraţi, totuşi poate să ne mai scape şi să fie conţinut crescut şi atunci o să dezvolte copilul o indigestie sau o intoxicaţie cu nitraţi. La început copilul poate să nu manifeste vomă, să manifeste o nelinişte, ulterior voma se repeat şi se dezvoltă o situaţie destul de gravă. Unii copii sugari la un conţinut mare de nitraţi dezvoltă şi o schimbare a a tegumentelor spre cea notică şi de multe ori este confundată cu pneumonia."

Pepeni verzi autohtoni apar în vânzare abia la sfârşitul lunii iulie. Comercianţii profită de apetitul unor cumpărători care îşi doresc să guste mai repede din dulceaţa lor. Trebuie ascultat însă sfatul specialiştilor care spun categoric că nu trebuie să cumpărăm nimic din locuri neautorizate.

Source: tvrmoldova.md

Keywords:

harbuz , ANSA

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
3540 locuitori

Corotna este este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Corotna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Slobozia și la 111 km de Chișinău. Populaţia satului Corotna alcătuia 3540 de oameni în anul 2002. Satul Corotna a fost menționat documentar în anul 1770.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.