27 march 2012, 14:25 Health views 5370
27 march 2012, 14:25 Health views 5370

Singurătatea este o boala contagioasa?

Oamenii de știință cred că singuratatea este un fenomen care există într-o societate și care se poate propaga înăuntrul ei, de la o persoană la alta, ca o boală. Convingerea se bazează pe studii, relatează Sciencenews.org.

Concluziile la care a ajuns Nicholas Christakis de la Harvard și James Fowler de la University of California, au arătat că singurătatea se propagă ca un val într-o rețea de oameni.

Nicholas Christakis James Fowler au studiat un eșantion de 5124 de persoane din orașul Fremingem care au fost observate de-a lungul timpului. Adunînd informații despre prieteni,vecinii, rudele lor cercetătorii au alcătuit o rețea a relațiilor dintre acești oameni cu peste 12 000 legături între 5124 persoane.

Pentru că prietenii și rudele lor participau, de asemenea, la studiu, a fost ușor de observat și felul în care singurătatea unora îi afecta pe ceilalți. Iar rezultatele au fost uimitoare: se pare că dacă o persoană a raportat că s-a simțit singură, cele mai apropiate persoane începeau, în decurs de doi ani, să se simtă, de asemenea, singure. Efectul de propagare a singurătății era cu atît mai puternic cu cît legăturile dintre persoane erau mai apropiate.

Singurătatea a fost concepută în trecut ca parte a depresiei, introvertirii sau a timidității. Dar studiile noastre au arătat că singurătatea este o stare umană fundamentală, la fel ca foamea sau setea. Singurătatea este un indicator al sănătății speciei noastre, și a felului în care ne integrăm, ca și populație.

Cît despre felul în care se împrăștie singurătatea, cercetătorii au arătat că transmiterea se bazează pe sentimentele de neîncredere și negativitate.

Oamenii care se simt singuri văd viața socială ca amenințătoare. Poate că nu sînt conștienți de asta, dar încep să aibă gînduri negative despre alte persoane, ceea ce îi determină să își îndepărteze prietenii și îi determină pe prieteni, la rîndul lor, să devină negativiști și așa mai departe.

Comments

 (1)
  • #1 aureola Reply Quote selected
    Cine daruie- primeste. Cum poti sa fii singur intr-o sacietate atit de densa, oriunde nu s-ar afla...? Mindria, de fapt, e pericolul! Cite animale si-ar dori un stapin... Care e problema , daca oamenii singuri isi cultiva singuratatea... Traieste-ti viata asa, incit cuiva sa-i fie mereu dor de tine!
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
397 locuitori

Şalvirii Noi este un sat din cadrul comunei Palanca, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Drochia și la 191 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 397 de oameni. Satul Şalvirii Noi a fost întemeiat în anul 1909.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.