18 august 2017, 15:20 Health views 5523
Infecții extrem de contagioase depistate pe teritoriul Moldovei
18 august 2017, 15:20 Health views 5523

Infecții extrem de contagioase depistate pe teritoriul Moldovei

Patru cazuri de infecții extrem de periculoase au fost identificate pe teritoriul țării în perioada lunilor iulie-august curent de către specialiștii instituțiilor medico-sanitare publice.

Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, două cazuri de tularemie au fost depistate în raionul Cahul și cîte un caz suspect de leptospiroză în raionul Briceni și municipiul Chișinău.

Tularemia și leptospiroza fac parte din grupa infecțiilor extrem de contagioase cu focalitate naturală – la care sursele de infecție sînt diferite rozătoare, precum și vectorii transmițători precum căpușele, țînțarii ce conviețuiesc în diferite biotopuri, unde accidental se pot molipsi și oamenii.

În raionul Cahul, tularemia a fost diagnosticată la un vînător și un pescar – ambii au pescuit în lunca Prutului, în regiunea stației de epurare a apelor reziduale. Prin anchetarea epidemiologică a fost constatat că persoanele afectate au observat prezența în apă a lipitorilor și țînțarilor, iar pescuind au suferit diferite leziuni ale membrelor inferioare și superioare – leziunile servind și posibila cale de pătrundere (contractare) a agentului cauzal al tularemiei.

Semnele clinice specifice ale tularemie au apărut peste cinci zile: slăbiciuni, frisoane, febră – 38-39Co; la un bolnav au apărut leziuni ale pielii localizate la picioare și mîini care ulterior s-au transformat în ulcere. Astfel, tularemia, forma ulcero-ganglionară a fost diagnosticată după semnele clinice specifice bolii și confirmată prin rezultate de laborator, iar după administrarea tratamentului respectiv bolnavii au fost externați în stare satisfăcătoare.

Tularemia este o boală infecțioasă, manifestată prin afectarea sistemului limfatic și formarea buboanelor la locul de pătrundere a microbului în organism, iar drept sursă de infecție pot fi diferite rozătoare, precum ondatrele, șobolanii de apă, șoarecii și iepurii. Transmiterea agentului cauzal al infecției se poate produce prin contactul direct cu aceste rozătoare, la scăldat, pescuit în bazine de apă neautorizate, folosirea apei și produselor alimentare contaminate de rozătoare, cărnii de iepure, ondatră prelucrată termic insuficient, la efectuarea diferitor lucrări de colectare, sortare a grăunțoaselor, legumelor, de asemenea prin mușcături de căpușe, tăuni, țînțari. Pronosticul acestei maladii frecvent este decesul bolnavului.

În mare măsură, măsurile de profilaxie a acestor maladii extrem de contagioase și periculoase pentru viața, sînt focusate pe asigurarea protecției bazinelor de apă de impurificări de la obiectivele animaliere, a surselor de apă potabilă și a alimentelor de accesul rozătoarelor etc.

Source: ipn.md

Keywords:

sanatate , infecție

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1429
Populația:
14931 locuitori

Făleşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Făleşti. Amplasat în partea de nord-vest a Republicii Moldova, oraşul Făleşti este situat la o distanţă de 125 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 14 931 locuitori. Prima atestare documentară a localităţii o găsim într-un document din anul 1429, prin care domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun întăreşte dreptul de stăpînire asupra unor sate, printre care şi cel unde trăia Ion Falevici.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.