04 march 2014, 11:02 Health views 12910
Terra a fost afectată de o explozie solară uriaşă
Photo: antena3.ro
04 march 2014, 11:02 Health views 12910

Terra a fost afectată de o explozie solară uriaşă

O puternică explozie solară produsă sîmbătă, 29 martie, a provocat întreruperea unor transmisii radio, timp de cîteva minute pe Pămînt, conform unui material publicat de SPACE.com.

Explozia de clasa X1, produsă dintr-o pată solară aflată în prezent în proces de dezagregare, AR2017, a avut loc la ora 17:48 GMT, conform unui raport dat publicității de Space Weather Prediction Center. Deși pata solară AR2017 este în curs de disipare, ar mai putea produce explozii solare în zilele următoare, conform raportului.

Sonda Solar Dynamics Observatory (SDO) aparținînd NASA, a surprins explozia solară și a înregistrat-o video cu ajutorul instrumentelor sale.

"Exploziile solare sunt niște puternice erupții de radiații", conform unui raport întocmit de Karen Fox de la Goddard Space Flight Center, aparținînd NASA. "Radiațiile nocive care însoțesc aceste erupții nu pot trece prin atmosfera terestra pentru a afecta fizic formele de viață de pe Pămînt, însă, dacă sunt suficient de intense, pot afecta semnalele sistemelor terestre de telecomunicații și sistemele de navigare prin GPS".

Conform Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosferă (National Oceanic and Atmospheric Administration — NOAA), explozia solară de la sfîrșitul săptămînii trecute, alături de cîteva ejecții coronale de masă (erupții de plasmă solară superfierbinte) a declanșat o furtună geomagnetică pe 2 aprilie. Această furtună are efectul intensificării fenomenului de auroră boreală, conform astronomului Tony Phillips.

Source: antena3.ro

Keywords:

Pamint , soare , explozie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX-lea
Populația:
1296 locuitori

Găvănoasa este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Nicolaevca, Găvănoasa, Vladimirovca. Satul Găvănoasa se află la distanța de 17 km de orașul Cahul și la 190 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1296 de oameni. Satul Găvănoasa a fost întemeiat la începutul secolului al XIX-lea.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.