02 september 2018, 14:15 Sport views 16035
Cum în Moldova a fost salvată societatea „Dinamo” (Foto)
02 september 2018, 14:15 Sport views 16035

Cum în Moldova a fost salvată societatea „Dinamo” (Foto)

Anghelina Taran

Puțină lume cunoaște că performanțele olimpice din sportul moldovenesc, în mare parte, se datorează societății „Dinamo", a cărei istorie își are începutul încă în anul 1926. Și în perioada sovietică ea a trăit vremuri complicate, iar în anii de independență a Republicii Moldova s-a dorit chiar lichidarea ei. Fără exagerare, societatea a fost salvată de Vladlen Lîiurov, care a stat în fruntea ei mai bine de 30 de ani.

Pentru informare:

Vladlen Lîiurov – maestru emerit al culturii fizice și sportului din RSSM, antrenor emerit din RSSM, deputat în Parlamentul RM de legislatura I, Cavaler al Ordinului Republicii și al altor distincții de stat. După pensionare, din anul 1997 și pînă în prezent, desfășoară o activitate publică în organizația de veterani ai organelor interne și trupelor de carabinieri.

Cum a apărut „Dinamo"

Pe 18 aprilie 1923, la Moscova, Direcția Politică de Stat a NKVD, la inițiativa șefului acesteia, Felix Dzerjinski, a fondat societatea sportivă proletară „Dinamo", al cărei președinte de onoare a devenit însuși Dzerjinski. Societatea avea scopul de a îmbunătăți pregătirea fizică și de luptă a efectivului. Și, după diverse restructurări în sistem, fondatori ai societății „Dinamo" întotdeauna au rămas MAI și KGB. S-a păstrat și tradiția – postul de președinte al societății, de regulă, este ocupat de ministrul de interne.

Organizația moldovenească a societății a fost creată în 1926, în Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească. Iar din anul 1940 – Consiliul unional-republican al societății „Dinamo". În august 1944, a doua zi după eliberarea Chișinăului de cotropitorii fasciști, Consiliul comisarilor poporului din RSSM a decis să fie reluată activitatea societății „Dinamo".

Consiliul Central al societății (Moscova), de facto, era principala direcție de formare militară și pregătire fizică a organelor afacerilor interne și KGB din URSS. Acesta era condus de prezidiu, din a cărei componență făceau parte reprezentanți ai ministerului finanțelor, gosplanului, unii adjuncți ai președinților consiliilor societății „Dinamo".

În fruntea Consiliului societății din republica noastră era președintele – ministrul afacerilor interne. Au ocupat acest post M. Macheev, P. Tutușchin, P. Culic, I. Mordoveț, M. Romanov, N. Bradulov, G. Lavranciuc, V. Voronin, ministrul securității naționale T. Butnaru. Gestiona activitatea societății sportive un vicepreședinte eliberat.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

sport , Dinamo

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1638
Populația:
1821 locuitori

Sîrcova este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sîrcova și Piscărești. Satul Sîrcova este situat la o distanță de 20 km de orașul Rezina și la 107 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1821 de oameni. Satul Sîrcova a fost menționat documentar în anul 1638.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.