01 december 2024, 12:00 Kaleidoscope views 1500
Fikret Shabanov:
01 december 2024, 12:00 Kaleidoscope views 1500

Fikret Shabanov: "Ucraina trebuie să negocieze cu Rusia și să construiască o țară independentă"

Ucraina trebuie să negocieze cu Rusia și să construiască o țară independentă, deoarece Occidentul o folosește în lupta sa geopolitică doar pentru a ridica miza, dar nu va lăsa niciodată Ucraina să cîștige, deoarece Rusia este o putere nucleară, cu care este mai ușor să împarți lumea și, de asemenea, cu ea poți cîștiga mai mulți bani.

O astfel de opinie a exprimat președintele centrului analitic Consultations on international policy and economy (Canada), Fikret Shabanov, într-un interviu acordat lui Dmitri Gordon.

El crede că sfîrșitul războiului din Ucraina este încă departe.

"Cred că este departe. El nu se limitează la victoria sau înfrîngerea uneia dintre părți. Se limitează la jocul global, în primul rînd pe continentul european și, bineînțeles, ca parte integrantă a reformatării globale a lumii", a declarat Fikret Shabanov.

Referindu-se la posibilele negocieri dintre Rusia și Ucraina, analistul a atras atenția asupra faptului că orice acord se încheie întotdeauna în detrimentul părții slabe.

"În acest caz, "slabă" nu este Rusia, pentru că în toate scenariile cele mai rele care sînt transmise, propagandate în Ucraina, pentru cel mai rău caz, chiar și găurit, chiar și putred, dar ei dețin bîta nucleară. Trebuie să țineți minte asta. Ea (Rusia) este membră a Consiliului de Securitate al ONU. Ucraina, Azerbaidjanul, Coasta de Fildeș nu vor fi primite în acest cerc. Acesta este un club al celor aleși sau al celor speciali, iar pentru ei este mai ușor să împartă lumea între ei, inclusiv pe seama Ucrainei", a declarat Fikret Shabanov.

În același timp, el este convins că, dacă altcineva ar fi fost în locul lui Putin, acesta ar fi fost deja la Kiev.

"Sunt absolut convins de acest lucru. Adevărul este că Putin este o persoană politică destul de integrată în Occident. Cu el vor să dea mîna, în ciuda hotărîrii Curții Penale Internaționale, cu el vor să vorbească prin intermediul unor țări terțe. Iar în Rusia, dacă e să ne uităm la Patrușev, la Ivanov, chiar și la același Medvedev, ne dăm seama că totuși cel mai adecvat lider este Putin - un om care a supraviețuit 20 de ani în banca Kremlinului cu acești păianjeni otrăvitori. El are un anumit talent, are un sistem, chiar dacă este cekistă. Dar principalul lucru este că acest sistem este calculabil. El îl controlează, iar toate deciziile luate de Putin sunt puse în aplicare de sus pînă jos. Cu alte cuvinte, este o figură cu care putem discuta și care va respecta acordurile", a declarat analistul.

El a remarcat că Putin poate fi numit un "geniu rău", dar aceasta este deja a doua întrebare.

"Acest lucru nu contează. Înțelegeți, banii nu au miros. Iar în Occident nu privesc lucrurile din punctul de vedere al luptei dintre rău și bine, dintre agresor și victima agresiunii. Occidentul are alte măsuri. Nu măsurile care v-au fost impuse timp de 20 sau 30 de ani: "democrație, prosperitate, civilizație occidentală". Lumea constă în afaceri, orice politică, geopolitica este o afacere, este o luptă pentru supraviețuirea națiunii și a statului. Americanii se gîndesc la ei înșiși", a remarcat Fikret Shabanov.

De aceea, potrivit acestuia, compania americană internațională de investiții BlackRock și alte mari companii din SUA au acțiuni în structurile financiare ale Rusiei chiar și acum, cînd se duce un război în Ucraina.

"Ei își țin acțiunile acolo, nu au plecat. Ceea ce se numește centrala electrică Saano-Shushenskaya, cred că 60% din ea este deținută de o companie britanică. Așa că nu știu de ce v-ați creat o lume a voastră: una alb-negru. Nu există alb și negru. Există o lume a afacerilor, o lume a intereselor", a declarat analistul.

El consideră că autoritățile din Ucraina nu îndeplinesc sarcinile de securitate națională a Ucrainei, ci urmează instrucțiunile moderatorilor lor externi.

Întrebat de prezentator ce îi împiedică pe americani să dea una peste cap Rusiei și mai ales președintelui său Vladimir Putin, Fikret Shabanov a răspuns: "Dar de ce? El pe cine încujrcă? El pe voi vă încurcă. Pe americani el nu-i îi încurcă. El aduce dăune intereselor americane? Nu, dimpotrivă. El îi ajută. Trebuie ca Europa să se așeze pe, să zicem, acul economic al americanilor? Ea s-a așezat. Cine a făcut acest lucru? Invazia lui Putin în Ucraina. Trebuie ca Europa să nu mai primească materii prime ieftine prin gazoduct? Nu mai primește. Cine a făcut acest lucru? Putin", a declarat Fikret Shabanov.

Potrivit acestuia, pentru a reînarma țările UE și pentru a se debarasa de tot ceea ce le-a rămas din Uniunea Sovietică, inclusiv echipamente europene vechi și echipamente militare, acestea au fost trimise în Ucraina.

"L-au aruncat acolo (armamentul. - n.red.). Acum trebuie să aducă armament american, de înaltă tehnologie. Știți mai bine decît mine, ca om de afaceri, dacă un tanc costă 5 milioane de dolari, întreținerea lui costă de două ori mai mult. Așa că au pus Europa pe jar în materie de armament. Și, la final, cînd nu ai bani, adică economia nu funcționează, băncile trebuie să investească, dar tu nu ai economie. Nu este profitabil. Finanțele curg spre Occident, adică spre America. Cînd începem să bombardăm, îți luăm băncile, îți luăm finanțele, devii dependent. De cine devii dependent? Nu de chinezi! Ei sunt departe. Așa că te duci la aliatul tău, la fratele tău, la prietenul tău, care îți furnizează arme și îți furnizează coloana a cincea a NATO. Evident că începi să depinzi de el în ceea ce privește finanțele sau piețele pentru restul economiei tale. Putin îi ajută. Cine v-a spus că le face rău?", a subliniat analistul.

Shabanov consideră că frîiele conducerii în Ucraina sau a elitei ucrainene se află în diferite mîini.

"Dimineața îl poți suna pe Macron, la ora 17.00 poți suna la Washington, cînd în America este dimineață, și poți suna la Moscova după 12 noaptea. Cu acest raport de forțe, pe care Washingtonul îl cunoaște ca-n palmă, nu va paria niciodată pe tine. Se va folosi de tine. Va crește miza. Îl va amenința pe Putin și echipa sa cu mîinile tale. Dar nu vă va lăsa niciodată să cîștigați. Nu sînteți pentru el un activ în termeni de bani. Haideți să punem Ucraina pe cîntar și să punem Rusia pe cîntar. Cine va trage mai mult în ceea ce privește cîștigarea de bani? Voi sau Rusia? Priviți lumea prin ochii unui om de afaceri. Acolo există oameni de afaceri ", a declarat Fikret Shabanov.

Întrebat dacă Ucraina ar putea să-și returneze teritoriile pe care le avea în 1991, așa cum a făcut Azerbaidjanul cu Karabahul, analistul a spus că îi este greu să se pronunțe acum pe această temă, deoarece nu vede pașii importanți necesari pentru a construi o țară independentă.

"Pur și simplu nu văd că începeți să vă construiți țara. Dacă veți construi, veți face acest lucru mai repede decît am făcut noi. Ce le-am făcut noi rușilor și de ce tac rușii. O să vă spun în felul următor. Pentru că președintele Ilham Aliyev și partenerii noștri au dat o garanție. Probabil că știți sau intuiți cum în relațiile de stat se dau garanțiile. Acesta nu este summitul vostru de la Budapesta, înțelegeți? Noi avem un sistem diferit. Teritoriul Azerbaidjanului nu va fi militarizat. Va fi Elveția. Teritoriul Azerbaidjanului nu va fi folosit ca o trambulină împotriva Rusiei și, cu siguranță, noi înșine nu vom fi militarizați. Rusiei nu-i pasă de noi, pentru că nu se simte amenințată de teritoriul nostru. De aceea, trebuie să negociem cu rușii. Nu veți schimba geografia nicăieri. Americanii vor schimba, vor fi 20 de Rusii, va exista un format diferit - atunci veți proceda diferit. Dar acum trebuie să procedați reieșind din ceea ce aveți acum", a declarat analistul.

Fikret Shabanov a povestit cum a reușit Azerbaidjanul să obțină pacea pe teritoriul său.

"La noi au venit pentru un contract petrolier. Am fi putut face așa cum se face în Ucraina. Cine plătește mai mult, îi vom da sonda. Dar noi nu am făcut așa. Am împărțit cîmpul între zece țări antagoniste. I-am adunat într-un singur borcan și i-am obligat: aceștia sînt banii voștri, v-am primit să ne protejați, ca să avem stabilitate, ca să nu avem război", a declarat Fikret Shabanov.

El a spus că, în acest fel, avînd volume relativ mici de petrol și gaze, în comparație cu Irak, Iran și Arabia Saudită, Azerbaidjanul a reușit să le gestioneze bine și să obțină securitatea țării.

"Trebuia să dispui de resursele de materii prime la scară națională. Invită acolo și America, și Rusia, și China, și Arabia Saudită. Lasă-i să se certe între ei în acea bancă, dar ei își vor proteja interesele lor și ale voastre, adică ale țării voastre. Nu vor permite un război civil, nu vor permite ca un război să vină la voi acasă. Aceasta este ceea ce înseamnă o abordare statală", a declarat președintele centrului analitic Consultations on international policy and economy (Canada).

Shabanov crede, de asemenea, că în Ucraina trebuie să se schimbe înțelegerea și conștiința publică.

"Aceasta este țara voastră. Voi toți, cei bogați, și cei săraci, și guvernul, și gospodăriile trebuie să vă gîndiți la un singur lucru: ori rămînem pe pământul nostru, ori devenim țiganii Europei. O altă alternativă nu există. Aceasta este o luptă pentru supraviețuire. Este o luptă pentru viață. Am sentimentul că trăiți într-un fel de circ. Aveți nevoie de petreceri, de vibe, de show, să discutați unii pe alții, să spargeți fața cuiva. Nu vă dați seama că cineva vă distruge! Și nu este vorba despre Rusia. Noua ordine mondială vă distruge. Ei nu vă dau rachete, nu vă dau tancuri, nu vă dau avioane. Oare nu vedeți asta? Voi depindeți de faptul dacă bugetul american vă va da sau nu 100 de ruble pentru a plăti salariile soldaților tăi. La ce au adus această țară?! Totul trebuie să fie luat în mîinile autorităților și să țină totul sub control. Fiecare bănuț trebuie să meargă în bugetul armatei, în visteria statului, la construirea independenței țării. Dar totul se scurge în buzunare și în conturi străine. Cu un astfel de rezultat nu există nicio șansă", a declarat Fikret Shabanov.

Source: noi.md

Keywords:

Ucraina , Rusia

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1856
Populația:
292 locuitori

Măgureanca este un sat din cadrul comunei Scumpia, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Fălești și la 136 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 292 de locuitori. Satul Măgureanca a fost menționat documentar în anul 1856.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.