13 july 2014, 09:42 Kaleidoscope views 11043
13 july 2014, 09:42 Kaleidoscope views 11043

Geologii au descoperit un ciclu de oscilații, necunoscut anterior, al duratei zilei pe Pămînt

Foto: newsmoldova.ru

Geologii europeni au constatat că durata zilei pe Pământ poate crește treptat sau să scadă cu cîteva milisecunde în decursul celor șase cicluri necunoscute anterior ştiinţei (de 5,9 ani) la granița dintre mantaua și nucleul planetei. Ei au publicat concluziile lor într-un articol în revista „Nature”.

Richard Holm de la Universitatea din Liverpool și Olivier de Viron de la Universitatea Diderot din Paris au studiat fluctuațiile lungimii zilei în baza datelor pentru 50 de ani, din anul 1962 pînă în 2012.

Durata zilei pe Pămînt nu este constantă, se schimbă în fiecare zi cu o milisecundă, deoarece curenții oceanici și fenomenele atmosferice influenţează rotația planetei în jurul axei sale. În plus, există şi un ciclu de zece ani al oscilațiilor duratei zilei, care apare în rezultatul interacțiunii dintre porțiunile solide și lichide ale nucleului Pămîntului.

Holm şi colegii săi au analizat datele duratei zilei pentru ultimele cîteva decenii. S-a dovedit că în plus față de tradiționalul ciclu "nuclear" de zece ani, pe Pămînt există încă un ciclu necunoscut anterior de 5,9 ani. În afară de asta, ei au descoperit schimbări bruşte, cu salturi ale duratei zilei, în urma acestora durata zilei devia de la "norma" ciclică timp de cîteva luni. Geologii consideră că cauzele acestora pot fi schimbările bruşte ale configurației cîmpului magnetic al planetei noastre.

La rîndul lor, cercetătorii sînt de părere că acest ciclu de șase ani cu procese încă necunoscute nouă, are loc la graniţa nucleului cu mantaua. Salturi similare au loc şi în cazul cutremurelor mari, însă pentru astfel de schimbări ale duratei zilei nu ar fi fost suficient nici cel mai puternic cutremur cunoscut.

Studierea acestui fenomen va oferi posibilitatea de a determina proprietăţile magnetice ale stratului inferior al mantalei, iar acest lucru la rîndul lui le va permite savanţilor să-și formeze o idee despre structura și compoziția acestuia, consideră oamenii de ştiinţă.

Sursa: newsmoldova.ru

Keywords:

descoperire , Pamint , savanti

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
19 locuitori

Dimitrova este un sat din cadrul comunei Crasnencoe din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Rîbnița și la 120 km de Chișinău. Populaţia satului Dimitrova alcătuia 19 oameni în anul 2011. Satul Dimitrova a fost înființat în anul 1927.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.