03 august 2013, 09:35 Kaleidoscope views 9914
03 august 2013, 09:35 Kaleidoscope views 9914

Descoperire neașteptată într-o insulă din Oceanul Arctic


Фото Foto: science.compulenta.ru

Paleontologii au descoperit în zona arctică resturile unui animal preistoric, care a trăit aici în urmă cu peste 3 milioane de ani. Ei au fost uimiți cînd au aflat despre ce animal este vorba.

Fosilele găsite aparțin unei cămile cu cocoață (dromader). Exemplarul preistoric era mult mai mare ca rudele sale din prezent, avînd o înălțime de peste 3 metri.

Oamenii de știință spun că dromaderul se putea adapta relativ ușor vieții în mediul arctic, datorită cocoașei sale cu grăsime, care acum il ajută să trăiască în deșert.

Cele 30 de oase ale cămilei preistorice au fost găsite pe insula Ellesmere, aflată în nordul arhipelagului Arctic, lîngă Canada, scrie Guardian.

În urmă cu 3,4 milioane de ani, în această zonă era ceva mai cald și existau paduri. Iarna erau însă șase luni de întuneric, iar temperaturile abia treceau de 0 grade Celsius.

Fosilele găsite în cadrul unor expediții anterioare au demonstrat că dromaderul a apărut în America de Nord în urmă cu 45 de milioane de ani și de aici a migrat în Asia, în urmă cu 7 milioane de ani, trecînd straîmtoarea Bering.

Primele rămășițe ale unei cămile gigantice au fost găsite în 1913 în Yukon, cu peste 1.200 de km mai la sud de zona unde au fost găsite acum.

Perfect adaptate la viața în deșert, cămilele au caracteristici care le-ar permite să trăiasă și în mediul cu zapada.

Ochii lor mari înseamnă o vedere foarte bună, cocoașa le asigură necesarul de grăsime și energie, iar picioarele foarte late le ajută să meargă ușor atît prin nisip, cît și prin zăpadă.


Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1854
Populația:
1020 locuitori

Budăi este un sat şi comună din raionul Taraclia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Budăi şi Dermengi. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Taraclia și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1020 de locuitori. Satul Budăi a fost menționat documentar în anul 1854.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.