01 november 2013, 14:45 Kaleidoscope views 8754
01 november 2013, 14:45 Kaleidoscope views 8754

Cometa ISON se va apropia de Terra

În toamna anului 2013 de Pămînt se va apropia o cometă veche. Oamenii de ştiinţă aşteaptă că prin luminozitatea sa ea va eclipsa Luna şi va putea fi văzută cu ochiul liber chiar şi ziua, relatează ruvr.ru.

Acest corp ceresc a fost descoperit de oamenii de ştiinţă ruşi. Ei au ajuns la concluzia că această cometă se mişcă pe o traiectorie unică şi după o singură rotaţie în jurul Soarelui ea se va îndrepta în spaţiul interstelar în „norul lui Oort”.

Aşa se numeşte o sferă gigantică compusă din miliarde de blocuri de gheaţă, care înconjoară sistemul solar.

Atunci cînd astronomii Vitali Nevski şi Artiom Novicionok au văzut un punct luminos pe ecran, ei încă nu ştiau că aceasta este o cometă. Oamenii de ştiinţă au descărcat pe calculator imaginile obţinute cu ajutorul telescopului de 40 cm din Kislovodsk, în sudul Rusiei. Asemenea telescoape sunt folosite pentru detectarea asteroizilor, a menţionat astronomul Dmitri Vibe.

„Asteroizii, cometele şi alte corpuri din sistemul solar se deplasează încet pe fundalul înstelat. De aceea, căutarea unor asemenea obiecte este efectuată cu ajutorul unui program de calculator, care compară fotografiile cerului obţinute cu un interval de timp, variind de la cîteva minute. Atunci cînd programul observă că un obiect din imagine s-a deplasat, el anunţă că a găsit un asteroid potenţial interesant, sau în cazul de faţă o cometă”.

Deocamdată, cometa se află dincolo de orbita lui Jupiter. Astronomii i-au dat numele de ISON (International Scientific Optical Network), după denumirea unei reţele de calculator pentru controlul de la distanţă al telescoapelor, la care este conectat şi observatorul de la Kislovodsk. Datorită acestei reţele, observatorii primesc imagini de la telescoapele îndepărtate, inclusiv din alte ţări. Dar descoperitorii ISON nu au avut nevoie de această reţea, a declarat Dmitri Vibe.

„În cazul de faţă, cometa a fost descoperită de astronomii, care s-au aflat aproape de telescop şi au efectuat independent observaţii şi le-au prelucrat la acest observator”.

După ce au obţinut coordonatele noului corp ceresc, astronomii au început să studieze documentele de arhivă. Primii care au descoperit ISON pe fotografiile de la sfîrşitul anului 2011, au fost americanii. Datele noi vor permite să se precizeze orbita, care nu este închisă. Asta înseamnă că această cometă se va apropia de Soare doar o singură dată. Potrivit estimărilor preliminare, cometa a trecut prin multe etape în evoluţia sistemului solar. Cînd pe Pămînt abia se năştea viaţa, ISON începea călătoria sa din „norul lui Oort”. Avînd în vederea că ISON nu a fost niciodată în regiunile interioare ale sistemului solar, pe ea s-a conservat amprenta caracteristică mediului interstelar. Studierea suprafeţei unor asemenea comete poate oferi informaţii preţioase despre evoluţia universului, consideră purtătorul de cuvînt al observatorului Pulkovo, Serghei Smirnov.

„Ar fi bine dacă am avea pregătite aparate cosmice pentru o apropiere cu asemenea corpuri, pentru a intercepta obiectele care provin din „norul lui Oort”.

Deocamdată, aterizarea şi tentativa de a lua probe de substanţă este foarte dificilă”.

Acum, ISON este vizibilă doar cu ajutorul unor telescoape puternice. La sfîrşitul verii, cometa va putea fi văzută cu ajutor binoclului obişnuit. Iar în noiembrie, cînd cometa va traversa orbita Pămîntului, învelişul întunecat se va dizolva expunînd miezul de gheaţă. Va apare coada cometei şi ea va deveni mult mai strălucitoare şi va fi vizibilă chiar şi ziua. Deocamdată nu se ştie cît va dura acest spectacol neobişnuit. Pe 28 noiembrie cometa se va apropia mult de Soare şi sub acţiunea temperaturilor ridicate se poate rupe în bucăţi. Dacă acest lucru nu va avea loc, atunci ea va fi vizibilă cu ochiul liber pînă la sfîrşitul lunii decembrie. Pe 14-15 ianuarie, Pămîntul va trece prin rămăşiţele „cozii” cometei şi locuitorii planetei vor putea vedea o ploaie de meteoriţi.

Keywords:

cometa , cosmos

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2385 locuitori

Bumbăta este un sat şi comună din raionul Ungheni. Bumbăta este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2385 de oameni. Satul Bumbăta a fost menționat documentar în anul 1437.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.