16 december 2012, 11:05 Kaleidoscope views 8557
16 december 2012, 11:05 Kaleidoscope views 8557

Apocalipsa naturale nu vor fi la Moscova, petrolul rusesc și înghețurile "siberiana"

Industria rusească a gazului și petrolului s-ar putea confrunta cu un colaps total. În special, deoarece o mare parte din infrastructură riscă să fie înghițite de pămînt. Acesta este un posibil scenariu al "sfîrșitului lumii", asociat cu dezastrele naturale. Cînd acesta va deveni o realitate, a povestit corespondentului agenției "Novii Reghion" Veaceslav Zaharov, savant climatolog.

Încălzirea globală - aceasta este una dintre cele mai mari amenințări la fel ca "sfîrșitul lumii" - spun ei. Și pentru Rusia – la fel. Astfel, o mare parte din infrastructura complexului energetic al Rusiei se află în zona înghețului veșnic. Dacă să credem oamenii de știință, în următorii 50-100 de ani, creșterea temperaturii va face ca acesta să se topească - sub conducte și sondele de petrol se vor forma gropi gigantice și infrastructura vitală pentru economia țării va fi înghițită de pămînt.

În schimb,  din cauza încălzirii globale Groenlanda se poate transforma într-o grădină înfloritoare, în timp ce apa dulce rezultată din topirea ghețarilor ar putea "reduce" curentul Gulf Stream, care asigură nordul Europei cu o climă relativ caldă. Gerurile "siberiene" vor modifica clima Marii Britanii și a țărilor scandinave. În acest caz, ghețarii vor apărea și în Rusia și pot ocupa teritoriul de la Murmansk pînă la capitală. După cum afirmă omul de știință, "în general globul se încălzește, dar în unele locuri situația poate fi inversă".

Cînd va fi trecut punctul critic, omenirea va mai fi în stare să schimbe ceva.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1570
Populația:
1724 locuitori

Ţiganca este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ţiganca Nouă, Ghioltosu și Ţiganca. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cantemir și la 128 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1724 de oameni. Satul Ţiganca a fost menționat documentar în anul 1570.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.