21 november 2012, 14:45 Kaleidoscope views 3394
21 november 2012, 14:45 Kaleidoscope views 3394

Peste 50 la sută dintre moldoveni cred că R.Moldova are nevoie de o nouă Constituţie

Peste 50 la sută dintre moldoveni cred că RM are nevoie de o nouă Constituţie, în timp ce 38% declară o opţiune opusă, arată datele Barometrului de Opinie Publică (BOP), prezentat astăzi de către Institutul de Politici Publice(IPP), transmite MOLDPRES.

Potrivit datelor BOP, 67 la sută din respondenţii sondajului cred că noua Constituţie trebuie adoptată prin referendum şi doar 20,3% spun că de acest lucru ar trebui să se ocupe Parlamentul.

Arcadie Barbăroşie, director executiv IPP, a menţionat că deşi cercetarea sociologică arată că majoritatea moldovenilor îşi doresc o nouă Constituţie, 65% din respondenţi cred că denumirea limbii oficiale ar trebui indicată drept moldovenească şi doar 23% susţin că denumirea limbii ar trebui să fie româna.

Datele sondajului arată că şi în noua Constituţie ar trebui păstrat statutul de neutralitate al RM, pentru acest lucru au optat 73% din respondenţi. De asemenea, cercetarea arată că 90,5% din moldoveni cred că preşedintele ţării trebuie ales direct de cetăţeni.

Cercetarea mai indică că peste 27% din moldovenij nu sînt de acord cu decizia Parlamentului da a interzice utilizarea simbolurilor comuniste în scopuri politice. Sondajul a fost efectuat în perioada 30 octombrie - 12 noiembrie, pe un eşantion de 1237 de persoane în 88 de localităţi cu o eroare maximă de 3%. Cercetarea sociologică a fost efectuată cu suportul Fundaţiei Soros Moldova, notează MOLDPRES.

Keywords:

sondaj , moldovenii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1694
Populația:
3389 locuitori

Tomai este un sat şi comună din raionul Leova. Tomai este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Leova și la 96 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3389 de oameni. Satul Tomai a fost menționat documentar în anul 1694.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.