14 november 2012, 13:02 Kaleidoscope views 6273
14 november 2012, 13:02 Kaleidoscope views 6273

Sfîrșitul lumii va fi un nou început


Foto: evz.ro 

Sfîrșitul lumii nu va avea loc nici în acum, nici în 2012, în pofida celor care spun că mayașii l-au prezis încă de-acum cîteva mii de ani, susține un expert german. Sven Gronemeyer, de la Universitatea australiană La Trobe, conisderă că totul ar fi o interpretare eronată a scrierilor mayașe și că noua inscripție maya, descoperită recent, se referă la începutul unei noi ere, și nu la o apocalipsă.

Comentariile expertului german vin după ce specialiștii de la Institutul de Arheologie din Mexic au admis existenţa unui al doilea artefact maya, în situl arheologic Tortuguero, pe care este înscripţionat un text în care se face referire la 21 decembrie a anului viitor, despre care se spune că ar fi data sfîrșitului lumii, fie din cauza soarelui, fie a unui asteroid.

Incripțiile maya fac referire la ”coborîrea din cer” a lui Bolon Yokte, un misterios zeu maiaş asociat cu războiul dar şi cu creaţia, în 2012, potrivit 7sur7.be.

Gronemeyer îi contrazice însă pe toți cei care văd în aceste inscripții ceva apocaliptic. El a studiat artefactul găsit în Tortuguero, și declară că textul respectiv vorbește despre întoarcerea, la 21 decembrie 2012, a misteriosului zeu mayaș Bolon Yokte, la finele celei de-a 13-a perioade de 400 de ani, cunoscută și ca Baktun. 13 era număr sacru pentru mayași, iar Bolon Yokte este asociat și cu schimbarea.

Expertul german consideră că inscripția se referă la sfîrșitul ciclului de 5.125 de  ani, de la începutul Calendarului mayaș, în 3113 î.Hr.

Fragmentul respectiv a fost o profeție a lui Bahlam Ajaw, aflat atunci la putere, care a vrut sa planifice trecerea zeului, a mai spus Gronemeyer. ”Data de pe inscripție are valoare simbolică pentru că este văzută ca o reflecție a zilei creației. Este momentul trecerii unui zeu și nu neapărat un mare hop pentru umanitate”, a explicat expertul german.

O fisură face totuşi ca sfîrşitul mesajului să fie aproape ilizibil, ceea ce a dat naştere la diferite interpretări. Gronemeyer spune în schimb că este sigur de interpretarea lui. “Pentru elita din Tortuguero, era clar că trebuie să pregătească lumea pentru întoarcerea zeului”, arată expertul.

Keywords:

apocalips , descoperire

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1610
Populația:
2143 locuitori

Izvoare este un sat şi comună din raionul Făleşti. Izvoare este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 20 km de orașul Fălești și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2143 de oameni. Satul Izvoare a fost menționat documentar în anul 1610.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.