31 october 2012, 12:56 Kaleidoscope views 7937
31 october 2012, 12:56 Kaleidoscope views 7937

Cum poate fi deviat un asteroid care se îndreaptă spre Pămînt

Experţi americani susţin că reflexia de fotoni proveniţi de la lumina soarelui, de pe suprafaţa asteroizilor, ar putea în timp să-i schimbe traiectoria. Problema este că asteroizii sunt făcuţi din rocă închisă la culoare, astfel că experţii propun amplasarea în spaţiu a unei uriaşe arme de tip paintball, pentru a colora asteroidul cu vopsea albă, scrie Huffington Post.

Un student al Departamentului de Aeronautică de la MIT susţine că, printr-o coordonare precisă, vopseaua albă poate fi lansată în două runde, de pe o navetă spaţială, şi ar putea acoperi cea mai mare parte a asteroidului, lucru care i-ar dubla capacitatea de reflexie a luminii.

Traiectoria asteroidului ar fi schimbată chiar de impactul cu vopseaua, iar apoi fotonii solari ar contribui şi mai mult la schimbarea direcţiei.

Ideea neconvenţională a studentului MIT a cîştigat o competiţie organizată de Consiliul Generaţiei Spaţiale al ONU, care strînge idei privind spaţiul de la tineri studenţi şi profesionişti.

Metodele luate în calcul pînă acum pentru a evita coliziunea dintre un asteroid şi Pămînt sunt fie lansarea unui proiectil sau a unei navete spaţiale care să se izbească de asteroid, fie detonarea unei bombe nucleare lîngă asteroid sau folosirea unei nave spaţiale care să creeze un cîmp gravitaţional şi să atragă asteroidul de pe traiectoria sa.

Aceste metode nu sunt doar teorii. Asteroidul Apophis, care cîntăreşte 27 de gigatone, va ajunge în apropierea Pămîntului în 2029, apoi în 2036.

Studentul a ajuns la concluzia că ar fi nevoie de 5 tone de vopsea pentru a acoperi acest asteroid masiv, cu un diametru de 450 de metri. El a calculat că ar fi nevoie de 20 de ani pentru ca radiaţia solară să pună destulă presiune pe asteroid, pentru a-l muta de pe traiectoria de impact cu Pămîntul.

 

Keywords:

asteroid , cosmos , Pamint

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1886
Populația:
981 locuitori

Popovca este un sat din cadrul comunei Natalievca, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Fălești și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 981 de oameni. Satul Popovca a fost menționat documentar în anul 1886.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.