21 october 2012, 12:35 Kaleidoscope views 4096
21 october 2012, 12:35 Kaleidoscope views 4096

Savanții au obţinut benzină din aer

O firmă britanică a produs pentru prima dată în lume benzină din aer, o descoperire ştiinţifică ce ar putea încheia dependenţa umanităţii de combustibili fosili, scrie Independent.

Compania Air Fuel Synthesis, din Stockton-on-Tees, Teesside, susţine că produs cinci litri de combustibil din luna august pînă în prezent, utilizînd o rafinărie de dimensiuni mici care a sintetizat materia primă din dioxid de carbon şi vapori de apă.

Directorul executiv al companiei, Peter Harrison, a prezentat descoperirea la Institutul de Inginerie Mecanică din Londra, săptămîna aceasta. Ziarul britanic susţine că descoperirea a fost salutată de experţi din industrie ca o piatră de hotar în lupta împotriva schimbărilor climatice şi o soluţie pentru criza energetică. Metoda se bazează pe o sursă convenţională de energie electrică dar cercetătorii susţin că în timp procesul ar putea fi alimentat şi din surse de energie regenerabilă.

Compania speră ca în doi ani, cu finanţare adecvată, să construiască o rafinărie care să producă 1 tonă de benzină pe zi care va fi destinată în primă fază industriei aeronautice.

Tehnologia implică un mix de hidroxid de sodiu cu aer, iar carbonatul de sodiu rezultat este supus unui proces de electroliză prin care se degajă dioxid de carbon pur. Rezultatul este supus unei reacţii chimice cu hidrogen obţinut din electrolizarea apei, proces din care se obţine o mixtură de hidrocarburi. Produsul obţinut poate fi rafinat în orice tip de combustibil folosit în prezent în rezervorul unei maşini. "Credem că dacă obţinem finanţare suficientă putem produce combustibil la scară industrială pînă la finalul anului 2014", afirmă Peter Harrison, directorul executiv al companiei.

Izolarea dioxidului de carbon - principalul gaz de seră - din atmosferă este un proces descris în chimie ca "Sfîntul Graal". Metoda AFS este susţinută şi de Institutul de Inginerie Mecanică de la Londra. "Sună prea frumos ca să fie adevărat doar că este adevărat", a spus Tim Fox, directorul departamentului de mediu şi energie, din cadrul institutului.

Procesul revoluţionar al cercetătorilor britanici este considerat însă pentru moment foarte scump: costul obţinerii unei tone de combustibil este de circa 400 de lire sterline, echivalentul a 500 de euro.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
4 locuitori

Voitovca este un sat din cadrul comunei Cuzmin din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Camenca și la 163 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2012, populaţia localității constituia 4 oameni. Satul Voitovca a fost înființat la începutul secolului XX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.