15 october 2012, 09:25 Kaleidoscope views 7342
15 october 2012, 09:25 Kaleidoscope views 7342

Un parașutist a depășit viteza sunetului

Saltul în cădere liberă din stratosferă al lui Felix Baumgartner - o premieră mondială - a fost realizat cu succes duminică, la 21.08, austriacul plonjînd de la altitudinea record de circa 39.000 metri deasupra statului american New Mexico, conform imaginilor live de pe site-ul oficial al misiunii - redbullstratos.com.

Celebrul paraşutist austriac Felix Baumgartner încearcă astăzi să doboare recordul de altitudine de la care un om a efectuat o cădere liberă. Baumgartner intenţionează să sară de la aproape 39.000 de metri altitudine şi să devină primul om care depăşeşte viteza sunetului fără a se propulsa sau proteja cu ajutorul unui vehicul.

Atingînd viteza sunetului, care este de 1.227,6 kilometri/ oră (343 metri/ secundă), Felix Baumgartner, în vîrstă de 43 de ani, care va purta un costum presurizat, va zbura la fel de repede ca un glonţ de pistol.

Recordul pentru saltul cu paraşuta în cădere liberă datează din 1960 şi a fost stabilit de un fost colonel din aviaţia americană (US Air Force), Joe Kittinger, care, ajuns la limita spaţiului cu ajutorul unui balon umflat cu heliu, a sărit în gol de la altitudinea de 31.333 de metri.

Pentru a se pregăti pentru această performanţă, paraşutistul austriac Felix Baumgartner a efectuat două salturi deasupra statului New Mexico - primul în martie, de la altitudinea 21.600 de metri, iar cel de-al doilea în august, de la altitudinea de 29.456 de metri - atingînd viteza maximă de 864 kilometri/ oră, înainte de a-şi deschide paraşuta.

Baumgartner urmează să urce într-o capsulă presurizată, ataşată de cel mai mare balon cu heliu conceput vreodată, pînă la uluitoarea altitudine de 39 de kilometri. Odată ajuns acolo, Felix va părăsi capsula echipat într-un costum presurizat pentru a zbura spre Terra.

 

Keywords:

Univers , cosmos

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1730
Populația:
792 locuitori

Hîrbovăț este un sat din comuna Onișcani, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Călărași și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 792 de oameni. Satul Hîrbovăț a fost menționat documentar în anul 1730.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.