29 september 2012, 09:55 Kaleidoscope views 6112
29 september 2012, 09:55 Kaleidoscope views 6112

Curiosity a găsit pe Marte albia unui rîu

Vehiculul Curiosity al NASA a descoperit albia unui rîu antic pe Marte, aceasta fiind prima dovadă că pe Planeta Roşie a existat la un moment dat apă în formă lichidă, scrie Gizmodo.

Curiosity a trimis o fotografie cu fundul rîului, rocile fiind similare celor găsite în albiile rîurilor de pe Pămînt, notează sursa.

Specialiştii NASA au studiat pietrişul din imagini şi au stabilit că rîul avea un curs foarte rapid. „Judecînd după mărimea pietrelor, acestea nu puteau fi transportate de vînt, ci numai de apă. Viteza rîului ar fi trebuit să fie în jur de un metru pe secundă”, a declarat profesorul William Dietrich de la Universitatea din California.

Gizmodo scrie că, acum, Curiosity va încerca să stabilească felul în care arăta Planeta Roşie, atunci cînd exista apă în formă lichidă. „Un curs lung de apă reprezintă un mediu locuibil”, explică John Grotzinger de la Laboratorul Mars Science. Savanții consideră că descoperirea este „uriaşă”, putînd reprezenta dovada că a existat viaţă pe Marte.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
117 locuitori

Camencuţa este un sat din cadrul comunei Danu, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 11 km de Glodeni şi la 182 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 117 oameni. Satul Camencuța a fost menționat documentar în anul 1909.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.