16 september 2012, 12:15 Kaleidoscope views 5229
16 september 2012, 12:15 Kaleidoscope views 5229

Curiosity nu va studia apa pe Marte

Robotul Curiosity, cea mai ambiţioasă misiune pe Marte pînă în prezent, este gazda a 250.000 de spori bacterieni, estimează specialiştii NASA, ceea ce înseamnă că, în eventualitatea puţin probabilă în care robotul va descoperi apă pe Marte, nu va putea lua probe, de teamă să nu o contamineze şi să dea naştere accidental vieţii pe planeta roşie, scrie LA Times.

Sporii bacterieni sînt prezenţi pe una dintre frezele pe care robotul le va folosi pentru a săpa în roca marţiană şi a colecta probe. Planul inţial prevedea ca cele două freze să fie transportate pe Marte într-o cutie cu mediu steril, pe care robotul ar fi deschis-o, după ce ar fi ajuns pe planetă şi ar fi recuperat frezele pe care poate să le monteze singur.

Inginerii NASA s-au temut, însă, că acest plan este foarte complicat - robotul putea fi avariat la contactul cu solul marţian astfel încît să nu mai poată executa operaţiunile de auto -montare - aşa că au montat una dintre freze în robot încă de pe Pămînt, ştiind că riscă o contaminare.

"Există o probabilitate foarte scăzută să găsim apă sau gheaţă pe Craterul Gale. Am cîntărit riscurile de a monta freza înainte de a lansa robotul, cu cele de a nu putea fora pe suprafaţa planetei şi ne-am asumat această decizie. Desigur, e posibil şi ca planeta Marte să ne rezerve o surpriză", a declarat David Lavery, directorul executiv al programului de explorare a sistemului solar din NASA.

Teama de a contamina mediul marţian cu microbi pămînteni a determinat NASA să împartă suprafaţa planetei roşii în mai multe zone, în funcţie de probabilitatea existenţei apei. Regulile privind contactul cu o zonă în care ar putea exista apă prevăd ca toate suprafeţele care intră în contact cu solul să fie 100% sterile. 

Contaminarea unei alte planete nu este doar o problemă de etică, dar şi un practică, spune Bruce Betts, purtător de cuvînt al Societăţii Planetare din Pasadena. 

”Învăţăm din ce în ce mai mult despre Marte şi despre rezistenţa extraordinară a vieţii în medii vitrege. Ar fi tragic dacă într-o expediţie din viitor am descoperi viaţă pe Marte, doar pentru a afla apoi că provine, de fapt, de pe Pămînt”, a spus Betts.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1775
Populația:
1082 locuitori

Sîrma este un sat şi comună din raionul Leova. Sîrma este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Leova și la 101 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1082 de oameni. Satul Sîrma a fost menționat documentar în anul 1775.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.