13 september 2012, 15:18 Kaleidoscope views 9295
13 september 2012, 15:18 Kaleidoscope views 9295

Un vulcan din Santorini, pe punctul de a erupe

Un studiu recent efectuat în insula Santorini, din Grecia, arată o posibilă erupţie vulcanică în viitorul apropiat. Sesismologii susţin că sub insulă se află "balon de magmă" gigant care a dus la o serie de cutremure mici şi a făcut ca insula să se ridice cu 14 cm din ianuarie 2011 pînă în aprilie 2012, scrie globalscience.

Studiul a fost efectuat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, care au folosit imagini din satelit şi receptoare GPS ce pot detecta mişcările de doar cîţiva milimetri care au loc pe suprafaţa planetei.

"Locuitorii din zonă au simţit schimbările care au avut loc. Mai mulţi ghizi mi-au spus că au simţit miros de gaz cînd se aflau pe vulcan, iar în unele părţi ale insulei apa şi-a schimbat culoarea", a declarat unul dintre seismologii de la Universitatea Oxford.

De asemenea, cercetătorii au calculat că sub insulă s-a acumulat în ultimul an aceaşi cantitate de rocă topită ca în ultimii 20 de ani.

Ultima erupţie vulcanică din zonă a avut loc în 1950, iar recentele cutremure reprezintă prima activitate seismică din ultimii 25 de ani.

 

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1419 locuitori

Bocani este un sat şi comună din raionul Făleşti. Bocani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Fălești și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 1419 oameni. Satul Bocani a fost menționat documentar în anul 1620.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.