08 april 2012, 12:15 Kaleidoscope views 5256
08 april 2012, 12:15 Kaleidoscope views 5256

Uniunea Eurasiatică a lui Putin ar putea deveni un rival al UE

Pentru prima dată, UE s-ar putea confrunta cu un rival serios: ideea lui Putin de creare a Uniunii Eurasiatice cu Comisia sa, decizii pentru executare și propria instanță de judecată are potenţial, scrie într-un articol pe site-ul Die Welt colaboratoarea Fondului Merkator Liana Fix.

Iniţial, ideea lui Putin de creare a Uniunii Eurasiatice a fost percepută cu scepticism, continuă expertul. "Rusia de multe ori a lansat proiecte similare, care apoi au fost abandonate". Însă, acest proiect are potenţial, spune autorul. Uniunea Eurasiatică este capabilă să transforme regiunea într-un jucător puternic din punct de vedere economic pe arena mondială.

"Decisivă va fi intrarea în Uniunea lui Putin a Ucrainei, - continuă autorul. - Acesta va oferi proiectului putere politică şi economică. Și, în ciuda faptului că preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici a afirmat în repetate rînduri că viitorul ţării este legat de UE, relaţiile dintre Kiev şi Bruxelles, a atins astăzi fundul abisului".

Rusia a mobilizat toate instrumentele necesare pentru a împinge Kievul să adere la Uniunea Eurasiatică. Acest echilibru de forţe pune la îndoială strategia UE în regiune: Bruxelles-ul înaintează multe cerințe participanţilor la programele de parteneriat, fără a oferi în schimb perspective pentru aderare, se spune în articol.

"Există mulți indici că Uniunea Eurasiatică prevede primatul Rusiei, dar uniunea se va baza mai degrabă pe un sistemul similar cu UE, decît pe modelul sovietic" - scrie autorul.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
735 locuitori

Alexeevca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Rădulenii Noi, Chirilovca, Dumitreni, Alexeevca. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Floreşti şi la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 735 de oameni. Satul Alexeevca a fost întemeiat în anul 1900.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.