25 july 2013, 11:48 Kaleidoscope views 11326
25 july 2013, 11:48 Kaleidoscope views 11326

Obiceiul împiedică asimilarea de noi cunoştinţe, indiferent de vîrstă


Foto: compulenta.ru 

Se crede că, odată cu vîrsta se diminueazăcapacitățile de învățare. Dar, conform oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Michigan (SUA), nu este problema vîrstei, ci a obișnuinței: este la fel de dificil să recalifici tinerii care sînt obişnuiţi cu anumite reguli, scrie Medical Xpress.

Experimentul a implicat 67 de studenți, fiecare dintre care trebuia să realizeze o activitate care necesită o atenţie sporită. Voluntarilor le-au fost arătate combinații similare de litere - de exemplu, MMMMM sau NNMNN. Daca M se afla la mijloc trebuia apăsat un buton, dacă N - un altul. Regula este simplă, dar susceptibilă de erori frecvente. În acelaşi timp, în laborator, se înregistra activitatea electrică a creierului participanților. După ce sarcina se trealiza de cincizeci de ori, regula se schimba: butoanele M şi N se schimbau cu locul.

După aceasta, participanţii la experiment au început să comită mai multe erori, una după alta. Creierul depunea un efort mai mare pentru monitorizarea respectării normelor şi mai puţin urmărea erorile. Adică omul se străduia să țină minte regula nouă și mai puțin urmărea erorile.

Prea multă energie se cheltuie pentru a se distanța de ceea ce este vechi, regulile obişnuite şi să se acţioneze după reguli noi - mai ales dacă aveţi de a face cu acelaşi obiect. Cu alte cuvinte, calul bătrîn deaceea nu trage brazda nouă, că o trage foarte bine pe cea veche.

Inerţia puternică a obiceilui lasă neputincios nu creierul bătrîn, far și cel tînăr.

Keywords:

studii , om

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1447
Populația:
1648 locuitori

Vadul-Raşcov este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vadul-Rașcov și Socola. Amplasat pe cursul superior al Nistrului satul Vadul-Raşcov se află la o distanță de 23 km de orașul Șoldănești și la 104 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1648 de oameni. Vadul-Raşcov a fost atestat documentar la 14 ianuarie 1447.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.