07 march 2012, 10:11 Kaleidoscope views 7600
07 march 2012, 10:11 Kaleidoscope views 7600

Senzațional! Descoperirea secolului va fi anunțată pe 4 iulie

Cheia pentru înțelegerea Universului, "particula lui Dumnezeu", a fost descoperită la CERN, în experimentele desfășurate la acceleratorul LHC. Oamenii de știință consideră, în proporție de 99,99%, că bosonul Higgs a fost găsit.

Cercetătorii de la CERN vor anunța în această săptămînă că "particula lui Dumnezeu" a fost descoperită, susține publicația britanică Daily Mail.

Cercetătorii de la CERN anunțau în decembrie 2011 încă un pas important în căutarea așa-numitei particule a lui Dumnezeu, bosonul Higgs care ar schimba modul în care înțelegem legile fizicii. Ei spuneau că ciocnirile realizate în imensul accelerator de particule LHC au dat semne că această particulă există și are o masă proprie, însă testele făcute pînă atunci nu erau concludente.

"Bosonii Higgs, dacă există, apar pentru foarte scurt timp și se pot dezintegra în foarte multe moduri (...) În acest moment nu putem însă afirma nici că există, nici că nu există", spuneau cei de la CERN în comunicatul oficial din decembrie.

Obiectivul LHC, inelul cu o circumferință de 27 de km situat la 100 de metri sub pămînt, este să înțeleagă mai bine formarea universului recreînd condițiile imediat urmatoare Big Bang-ului.

Prin ciocnirea protonilor, oamenii de știință încearcă să descopere un element neobservat pînă în prezent în structura fundamentală a materiei, care conferă masă celorlalte particule, celebrul boson al lui Higgs, supranumit "particula lui Dumnezeu". Bosonul Higgs este considerat ca fiind cheia pentru înțelegerea Universului.

Fizicienii spun că munca lor este de a găsi masa acestor particule.

Se așteaptă ca echipele de cercetători CMS și ATLAS, de la CERN, care efectueaza experimente independente, să confirme descoperirea particulei.

Comments

 (1)
  • #1 victor Reply Quote selected
    Bravo lor, dar astazi este data de 4 iulie si asteptam deja niste rezultate concrete despre descoperirea revolutionara.
    Nu sint fizician dar mii interesant ca eu de exemplu au descoperit cimpul care da materiei greutate, dar cum ramine cu faptul de unde si cum a aparut materia, si de ce este in o asemenea varietate....
    cine poate da raspuns la asta

 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1546
Populația:
2087 locuitori

Cernoleuca este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Cernoleuca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat pe pîrâul Cubolta, la o distanță de 15 km de orașul Dondușeni și la 170 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2087 de oameni. Prima atestare documentară a satului Cernoleuca datează din anul 1546.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.