21 december 2023, 15:00 Celebrities views 1204
Ce spune profesorul Victor Cojocaru despre tragedia produsă la sfîrșitul lunii noiembrie la Căușeni
21 december 2023, 15:00 Celebrities views 1204

Ce spune profesorul Victor Cojocaru despre tragedia produsă la sfîrșitul lunii noiembrie la Căușeni

Tragedia produsă în timpul ninsorilor abundente de la sfîrșitul lunii noiembrie la Căușeni, unde două persoane au decedat într-o mașină blocată în nămeți, denotă că în țara noastră există încă restanțe serioase la capitolul gestionarea situațiilor de criză.

De această părere este șeful Clinicii Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic Republican "Timofei Moșneaga", profesorul universitar Victor Cojocaru.

Potrivit lui, planurile de intervenție a serviciilor specializate în situațiile de criză trebuie să prevadă o multitudine de scenarii, dar cel mai important aspect e că acestea trebuie pregătite din timp. ”Dar noi ce facem? - Ne trezim atunci cînd e catastrofă”, susține Victor Cojocaru.

„Gripa AH1N1, epidemia COVID-19, am trecut prin toate acestea - am învățat o lecție. A trecut Covidul, dar lecția care se cuvine să o facem nu am făcut-o. Cu referire la cazul respectiv - noi avem instituții speciale, departament de situații excepționale, avem aviația sanitară, avem serviciile de urgență, în serviciile acestea trebuie să fie planuri de intervenție. Adică sania să o pregătim vara, dar iarna să avem grijă de primăvară și vară.

Dar noi ce facem? Ne trezim atunci cînd e catastrofă, cînd e cazul respectiv. Exerciții pe așa tematică trebuie să fie din timp - cum se face, ce se face. Antrenamentele respective ne păzesc de foarte multe rele. Putem să ne pregătim pentru niște situații excepționale, care le putem prognoza, chiar dacă nu sută la sută. Dacă în document trebuie să fie prevăzute o multitudine de măsuri, chiar dacă nu toate vor fi aplicate.

Mîine poate să fie o altă calamitate, o ploaie puternică, un cutremur. Medicina calamităților, medicina situațiilor excepționale, medicina tehnogenă, medicina militară este o disciplină foarte importantă și, cu părere de rău, la noi șchiopătează. Nu știu dacă suntem gata de calamități, nu am acces la așa informații, dar eu, ca cetățean de rînd, și ca o persoană care activez în medicină, ar fi bine să știu care este locul meu într-un plan de intervenție în caz de calamitate. Unde voi fi eu ca pion, unde voi activa?”, a declarat Victor Cojocaru în cadrul emisiunii "Puterea a patra".

Menționăm că în urma tragediei produse la Căușeni, pe 28 noiembrie, cînd doi soți și-au pierdut viața, fiind blocați în mașina acoperită de nămeți, directorul Serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112, Liviu Oboroc, a fost demis.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1475
Populația:
6174 locuitori

Mereni este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Petrovca și Mereni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Anenii Noi și la 20 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 6174 de oameni. Satul Mereni a fost menționat documentar în anul 1475.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.