25 january 2016, 10:52 Celebrities views 7592
Personalitatea lui Alexandru Donici, evocată în satul de baştină al scriitorului
25 january 2016, 10:52 Celebrities views 7592

Personalitatea lui Alexandru Donici, evocată în satul de baştină al scriitorului

Scrise cu peste 170 de ani în urmă, fabulele lui Alexandru Donici sunt de mare actualitate. Este opinia participanţilor la evocarea prilejuită de aniversarea a 210 ani de la naşterea renumitului fabulist şi traducător, care a avut loc în satul de baştină Donici, raionul Orhei. Manifestaţiile s-au desfăşurat chiar în casa în care s-a născut scriitorul, devenită din 1977 muzeul memorial „Alexandru Donici".

În preajma valoroaselor exponate de epocă, elevii au improvizat un dialog poetic între gazdă: Alexandru Donici şi bunii săi prieteni Mihai Eminescu şi Grigore Vieru. Au răsunat şi fabulele clasicului literaturii române Alexandru Donici, preţuite de contemporanii săi: Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri.

La organizarea spectacolului, elevii din satul Donici au fost ajutaţi de o actriţă de profesie, Elena Frunze Hatman, revenită recent în satul de baştină în postura de director al muzeului „Donici".

A prezentat exponatele, a vorbit despre Donici zecilor de mii de vizitatori ai muzeului fosta directoare, Ecaterina Ciobanu, care lucrează la Casa Donici de 36 de ani.

Regalul de poezie susţinut de elevi a fost urmat de un florilegiu de melodii de suflet pe versurile lui Mihai Eminescu.

Alexandru Donici s-a născut pe 19 ianuarie 1806. Clasicul literaturii române s-a stins din viaţă pe 21 ianuarie 1865, la Piatra Neamţ.

Source: trm.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
1137 locuitori

Cotiujenii Mici este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cotiujenii Mici, Alexeuca și Gura-Oituz. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Sîngerei și la 117 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1137 de oameni. Satul Cotiujenii Mici este menționat documentar în anul 1817.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.