28 march 2024, 12:00 Moldovan reality views 728
Voronin:
28 march 2024, 12:00 Moldovan reality views 728

Voronin: "Curtea Constituțională nu trebuie să-și bage nasul în problema denumirii limbii

"Curtea Constituțională nu trebuie să-și bage nasul în problema denumirii limbii, deoarece denumirea limbii aparține poporului, care este vorbitorul ei.

Această opinie a fost exprimată de fostul președinte al Republicii Moldova, liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, în cadrul emisiunii "Principalul" de la TVC21, transmite Noi.md.

"Numele limbii aparține poporului. Purtătorul limbii este poporul, nu vreo Curte Constituțională sau vreun președinte. Curtea Constituțională și-a demonstrat inutilitatea, analfabetismul și faptul că ea ia decizii la comanda autorităților", a declarat Vladimir Voronin, care a comentat astfel decizia anterioară a Curții Constituționale, prin care Declarația de Independență a Republicii Moldova, în care se menționează "limba română", a fost pusă deasupra Constituției țării, iar denumirea limbii de stat în țară a fost schimbată din moldovenească în română.

Anterior, fostul președinte al Republicii Moldova, președintele Partidului Comuniștilor a declarat în repetate rânduri că strămoșii noștri vorbeau și scriau în limba moldovenească.

El a pus o întrebare retorică: Ce limbă vorbea Ștefan cel Mare? Pentru că primul domn al Moldovei după formarea statului în 1359 a fost Bogdan I.

Vă reamintim că informații despre limba moldovenească și de ce nu suntem români găsiți pe site-ul moldovenii.md, secțiunea "Noi suntem moldoveni".

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
1766 locuitori

Ghiliceni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cucioaia, Ghiliceni și Cucioaia Nouă. Localitatea se află la distanţa de 16 km de oraşul Teleneşti şi la 86 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1766 de oameni. Satul Ghiliceni a fost menționat documentar în anul 1495 cu denumirea Hrișani.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.