07 april 2013, 10:13 Moldovan reality views 6773
07 april 2013, 10:13 Moldovan reality views 6773

Adunarea Parlamentară a OSCE a adoptat o rezoluţie privind procesul de reglementare a conflictului transnistrean


Foto: azhumanrights.az

Adunarea Parlamentară a OSCE a adoptat o rezoluţie privind procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Documentul a fost aprobat în cadrul reuniunii anuale de la Istanbul, desfăşurată în perioada 29 iunie3 iulie, la care a participat şi delegaţia Parlamentului R. Moldova, formată din deputaţii Simion Furdui, Stella Jantuan şi Vasilii Şova, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare şi relaţii publice a Legislativului.

Rezoluţia constată că existenţa unui conflict nesoluţionat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova continuă să reprezinte o ameninţare serioasă la adresa securităţii şi stabilităţii în Europa şi în zona OSCE, iar o soluţie paşnică şi durabilă pentru conflictul transnistrean poate fi identificată prin intermediul procesului de negocieri în formatul 5+2.

Potrivit documentului, scopul principal în soluţionarea conflictului transnistrean este identificarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană în componenţa Republicii Moldova, consolidarea şi asigurarea suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în cadrul hotarelor sale, recunoscute internaţional.

"Consolidarea încrederii între cele două maluri ale rîului Nistru, asigurarea unei creşteri social-economice durabile în regiune, precum şi dezvoltarea în continuare a instituţiilor societăţii civile şi protejarea statului de drept, drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale în conformitate cu normele şi principiile dreptului internaţional constituie componentele cheie pentru soluţionarea conflictului", se arată în textul rezoluţiei.

Adunarea Parlamentară OSCE încurajează toate forţele politice de pe ambele maluri ale rîului Nistru să contribuie în mod constructiv la soluţionarea conflictului transnistrean şi invită toţi participanţii la procesul de negocieri în formatul 5+2 să coopereze şi să-şi intensifice eforturile în avansarea negocierilor. Totodată, AP OSCE îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu incidentele recente din Zona de Securitate şi îndeamnă părţile să contribuie la consolidarea încrederii şi securităţii şi să se abţină de la măsuri unilaterale care ar putea duce la deteriorarea situaţiei de securitate din regiune.

Menţionăm că pe 21 iunie 2013 şi Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Declaraţia cu privire la situaţia actuală a procesului de reglementare a diferendului transnistrean.

Keywords:

Transnistria , conflict , Europa , OSCE

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1671
Populația:
1559 locuitori

Berlinţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Berlinţi şi Caracuşenii Noi. Satul Berlinţi este situat la o distanţă de 14 km de oraşul Briceni, la 12 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 240 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1559 de oameni. Prima atestare documentară a satului Berlinţi datează din septembrie 1671. La acea  dată satul se numea Bîrlinţi şi era în componenţa ţinutului Hotin.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.