04 march 2013, 15:10 Moldovan reality views 9806
04 march 2013, 15:10 Moldovan reality views 9806

Moldovenii - printre cei mai buni inventatori

Știați că moldovenii sînt considerați buni inventatori. Dar multe dintre ''ideile noastre revoluționare'' rămîn la nivel de idei sau chiar dacă sînt realizate stau uitate undeva pe rafturile timpului. Anume acesta este destinul multor invenţii cu autori moldoveni, consideraţi printre cei mai harnici la acest capitol, relatează prime.md. O spun statisticile internaţionale.

Datele arată că moldovenii depăşesc, după numărul de invenţii pe cap de locuitor şi cele mai dezvoltate ţări. Cu toate acestea lucrările lor sînt rar transpuse în practică. Fie că nu se găsesc bani, fie că nu se găsește destulă voinţă pentru asta. Un lucru este clar; dacă ar fi implementate ele ne-ar ajuta mult în construcții sau grădinărit ori atunci cînd ajungem pe patul de spital. 

Anii însă nu au oxidat în totalitate invenţia, despre care acum cîţiva ani se vorbea cu entuziasm la mai toate expoziţiile internaţionale şi care a obţinut titlu după titlu pentru eficienţa sa. Este obţinut din sîmburi de struguri şi e primul medicament testat clinic în spitalele din Moldova, ce ar putea alina nu numai durerile, dar şi buzunarele multor bolnavi.

Biochimiştii au muncit mai bine de 9 ani asupra lui. Şi dacă toate testările au trecut cu brio, la capitolul aplicare, lucrurile s-au împotmolit.

Invenţia anilor 2010-2011 în vertebrologie. O construcţie simplă, care poate rezolva multe probleme. Dispozitivul, ce se fixează pe coloana vertebrală şi se mişcă odată cu creşterea organismului, poate fi folosit în cazul copiilor bolnavi de scolioză în formă gravă. Invenţia a rămas doar invenţie.

Statul facilitează brevetarea. Adică, acoperă 95 la sută din cheltuielile pentru înregistrarea unei invenţii. În aceste condiţii, circa 300 de brevete ies anual de pe “banda rulantă” a Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală şi doar o mică parte din ele prind viaţă.

Există totuşi domenii în care invenţiile, în 90 la sută dintre cazuri, se nasc din necesitate şi ajung să fie solicitate nu numai pe piaţa locală, dar şi cea din afară. Şi acesta este domeniul mecanizării agriculturii. Aşa a ajuns profesorul Ion Hăbăşescu, împreună cu echipa sa de la Institutul de Tehnică Agricolă, să scoată la lumina zilei pînă la 300 de invenţii, începînd cu sape motorizate, utilaje pentru zootehnie, sisteme de încălzire cu biomasă, pînă la stropitori mecanizate.

Recent inventatorii moldoveni au mai obţinut 13 medalii de aur, trei de argint şi şase de bronz la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii de la Cluj-Napoca, România. Cele mai multe lucrări au fost din domeniul medicinii, microbiologiei, energeticii şi industriei uşoare.

Keywords:

sanatate , moldovenii , medicina

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1807
Populația:
660 locuitori

Frumoasa este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Frumoasa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Frumoasa este situat în centrul Moldovei. Satul se află la o distanță de 14 km de orașul Călăraşi și la 55 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 660 de oameni. Satul a fost atestat documentar în anul 1807.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.