19 november 2012, 15:47 Moldovan reality views 8204
19 november 2012, 15:47 Moldovan reality views 8204

Mass media: Gazprom și Moldova au ajuns la o înțelegere referitor la livrările și tranzitul de gaze

“Gazprom” și “Moldovagaz” planifică să semneze pînă la finele anului 2012, un contract pentru livrarea gazului natural rusesc în Moldova și tranzitul lui prin teritoriul republicii în alte țări pe o durata de un an , a comunicat vice priministrul, ministrul economiei Moldovei, Valeriu Lazăr, relatează tv7.md.

La unul dintre posturile tv moldovenesti, ministrul economiei RM a menționat că această înțelegere principială a fost atinsă în cadrul tratativelor duse de ambele părți și a fost fixată în raportul final al ședinței interguvernamentale a comisiei moldo-ruse privind cooperarea economică, care a avut loc pe 16 noiembrie 2012.

Potrivit lui Lazăr, avînd în vedere că în cadrul tratativelor partea rusă nu a fost de acord să semneze un contract de livrare a gazului pe termen lung, care să presupună reducerea prețului gazului pentru Moldova, s-a hotărît că acest contract să se semneze, deocamdată, pentru un an, transmite RBK.

Potrivit lui, comisia interguvernamentală le-a recomandat companiilor Gazprom și “Moldovagaz” ca pînă  la finele anului să pregătească și să aprobe condițiile contractuale pentru livrarea gazului în Moldova și tranzitarea lui prin teritoriul republicii spre alte țări pe o perioadă de un an. Pentru că în anul 2013 consumatorii din Moldova să fie asigurați cu gaz natural, la fel ca și consumatorii acelor țări care primesc această energie prin tranzitarea republicii. În același timp, parțile vor continua dialogul de soluționare a problemelor existente în complexul energetic, semnarea acordului interguvernamental din sfera energetică dintre FR și Moldova și contractul de gaz pe termen lung.

Amintim că termenul contractelor în vigoare pentru livrarea gazului natural în Moldova și tranzitarea lui a expirat pe 31 decembrie 2011. Gazprom și “Moldovagaz” nu au semnat un nou contract pe termen lung din cauza unei serii de probleme nerezolvate în sfera gazului și de cîteva ori au prelungit valabilitatea documentelor anterioare. Termenul de valabilitate al contractelor a fost prelungit pînă  la finele anului 2012.  

Keywords:

Rusia , contract

Comments

 (3)
  • #4 pavlusa Reply Quote selected
    acum intradevar se vad capacitatile lui lazar in economie la moment este cel mai puternic ministru care isi iubeste cu adevarat tara si poporul pentru care a luptat ca moldova sa nu fie lipsita iarna de calduraa si impune rusii sa inteleaga ca moldova nare nimic cu datoriile transnistrei ceia ce nu spune inca odata ca nu e indeferent de popor bravoo lazar si echipa P.D care tot au o echipa de profesionisti si se descurca foarte bine 
  • #3 pavlusa Reply Quote selected
    bravooooo

  • #1 Darie Reply Quote selected
    Lazar isi executa foarte bine obligatiile de serviciu si observam ca a popus o varianta alternativa pentru ambele perti..semnarea contractului pe un an! Aceasta persoana da dovada de multa inteligenta si rationament si merita sa fie Ministrul Economiei si vice-prim-minisitru al RM!!  Trebuie sa intelegem ca acum RM se afla intr-o situatie nu prea buna insa pentru iesirea din ea sunt intreprinse toate actiunile necesare de catre partidele de la guvernare!!! Sa asteptam ca situatie sa devine mai favorabile iar RM sa isi consolideze pozitia pe plan international!!!!!
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1502
Populația:
3243 locuitori

Ulmu este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Ulmu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Ialoveni și la 27 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3243 de oameni. Satul Ulmu a fost menționat documentar în anul 1502.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.