17 august 2012, 14:36 Moldovan reality views 7872
17 august 2012, 14:36 Moldovan reality views 7872

Istoria comună ruso-moldovenească necesită o atitudine grijulie

Istoria comună ruso-moldovenească necesită astăzi o deosebită atitudine grijulie şi atenţie, a declarat joi Ambasadorul Rusiei în Moldova Farit Muhametşin în cadrul întîlnirii cu membrii Comunităţii ruse-slave din Cahul, cel mai mare oraş din sudul Moldovei, lîngă monumentul feldmareşalului Piotr Rumeanţev-Zadunaiskii, relatează Novosti-Moldova.

Un exemplu de atare atitudine Ambasadorul îl consideră restabilirea cu forţele localnicilor a acestui monument, care a fost înălţat în anul 1849 (autor – D.Raşett) în locul victoriei armatei ruse asupra turcilor şi tătarilor pe rîul Larga la 7 iulie 1770.

„O temelie durabilă a relaţiilor ruso-moldoveneşti rămîn raporturile şi tradiţiile istorice de prietenie şi ajutor reciproc, care s-au stabilit între Rusia şi Moldova, popoarele lor pe parcursul mai multor secole. Deoarece viitorul acestor relaţii depinde, înainte de toate, de noua generaţie, care urmează să aleagă viitoarea strategie a dezvoltării lor, este important de a acorda atenţie susţinută educaţiei ei”, - a specificat Muhametşin în cadrul întîlnirii cu membrii Comunităţii ruse-slave şi cu conaţionalii. În cadrul ei şeful misiunii diplomatice a Rusiei în Moldova a examinat problemele existente, precum şi l-a felicitat pe membrul comunităţii Anatolii Cîrîcu cu prilejul cîştigării medaliei olimpice de bronz şi i-a înmînat un cadou.

În timpul discuţiei cu reprezentanţii administraţiei locale Ambasadorul a acordat atenţie deosebită problemei reformării de către puterea centrală a Moldovei a şcolilor şi liceelor ruse, care duce acum la reducerea acestor instituţii de învăţămînt.

La Cahul se caută soluţia acestei probleme spre satisfacţia elevilor vorbitori de limbă rusă şi a părinţilor lor, precum şi a învăţătorilor. Aici pe baza a trei licee cu instruirea în limba rusă se preconizează de a organiza două licee cu ciclu integral de instruire în rusă.

Ambasadorul le-a donat elevilor liceelor ruse locale cărţi din seria „Biblioteca şcolarului”.

Ambasadorul Rusiei i-a invitat pe businessmanii locali să participe la forumul ruso-moldovenesc de afaceri, care va avea loc concomitent cu şedinţa comisiilor interguvernamentale ale ambelor ţări la sfîrşitul lui octombrie-începutul lui noiembrie la Chișinău.

Muhametşin, relatînd despre aceste evenimente importante pentru Moldova şi Rusia, le-a propus oamenilor de afaceri din Chaul, precum şi angajaţilor Portului liber internaţional Giurgiuleşti, pe care l-a vizitat, să-şi prezinte la forumul de afaceri proiectele lor.
 

Keywords:

politica

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
798 locuitori

Sevirova este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ivanovca și Sevirova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Florești și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 798 de oameni. Satul Sevirova a fost menționat documentar în anul 1803.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.