26 july 2017, 15:30 Moldovan reality views 5881
Ambasadorul Federaţiei Ruse în Moldova convocat la MAEIE
26 july 2017, 15:30 Moldovan reality views 5881

Ambasadorul Federaţiei Ruse în Moldova convocat la MAEIE

Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova Farit Muhametşin a fost convocat astăzi la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene în legătură cu preconizatele manifestaţii prilejuite de aniversarea a 25 de ani de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

MAEIE l-a atenționat astăzi pe ambasador că participarea artiştilor şi delegaţiilor oficiale din Federaţia Rusă la manifestaţiile din stânga Nistrului, care vor fi consacrate aniversării a 25 de ani de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii în regiunea transnistreană, ar putea prejudicia relaţiile moldo-ruse, se menționează într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

"Ambasadorului rus, în particular, i s-a atras atenţia repetat asupra inoportunităţii organizării în mod unilateral a unor manifestaţii consacrate acestei aniversări, cu participarea artiştilor şi delegaţiilor oficiale din Federaţia Rusă, invocându-se în acest sens faptul că astfel de acţiuni pot prejudicia relaţiile moldo-ruse. Or, Chişinăul îşi doreşte ca aceste relaţii să fie prieteneşti, de încredere şi respect reciproc", se arată în comunicat.

Potrivit aceleiași surse, "au fost invocate şi numeroasele demersuri ale autorităţilor moldoveneşti privind transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii de pe Nistru, care demult şi-a îndeplinit sarcinile, într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional, având ferma convingere că aceasta va contribui la întărirea încrederii şi la crearea unei atmosfere favorabile pentru procesul de reglementare politică a conflictului transnistrean".

Reamintim, că Parlamentul Republicii Moldova a votat pe 21 iulie un Proiect de Hotărâre pentru aprobarea Declaraţiei Parlamentului Republicii Moldova privind retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul ţării. Declarația a fost votată de către 61 de deputați. În opinia lui Dodon, această declarație "este întrepdată împotriva Federației Rusă, iar autorii acesteia vor să placă occidentalilor". Cu toate acestea, președintele Igor Dodon planifică să participe la acțiunile dedicate celor 25 de ani de la stabilirea militarilor ruși în regiunea transnistreană pentru „menținerea păcii". Acesta și-a exprimat intenția de a decora cu distincții de stat a Republicii Moldova militarii transnistreni și pacificatorii ruși.

Și vicepremierul rus Dmitri Rogozin s-a arătat nemulțumit de faptul că Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o Declarație cu privire la retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova. Printr-un mesaj pe rețele de socializare, Rogozin a atenționat că în Moldova ar putea fi inițiat un război, la fel cum s-a întâmplat și în Georgia în anul 2008.

Drept răspuns la amenințările vicepremierului rus, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a răspuns că Republica Moldova știe să-și apere interesele.

Source: www.realitatea.md

Keywords:

ambasador , MAEIE , Rusia , Transnistria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1576
Populația:
2050 locuitori

Tîrnova este un sat şi comună din raionul Edineţ. Tîrnova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat pe malul drept al rîului Racovăț, la o distanță de 18 km de orașul Edineț, la 33 km de stația de cale ferată Brătușeni şi la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2050 de oameni. Satul Tîrnova, din ținutul Hotin, este atestat documentar la 17 aprilie 1576, cu denumirea Truineva.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.