10 july 2016, 16:35 Moldovan reality views 4629
Studiu: Dodon şi Năstase ar accede în turul doi
10 july 2016, 16:35 Moldovan reality views 4629

Studiu: Dodon şi Năstase ar accede în turul doi

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile prezidenţiale, pe primele două poziţii s-ar clasa candidatul socialiştilor, Igor Dodon, şi cel al Partidului Politic Platforma „Demnitate şi Adevăr", Andrei Năstase. Astfel de rezultate arată studiul sociologic „Situaţia socio-politică din Republica Moldova în ajunul alegerilor prezidenţiale în opinia populaţiei", desfăşurat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor.

33,9% din cei chestionaţi ar vota pentru Igor Dodon; 12,6% – pentru Andrei Năstase. Aceştia ar fi urmaţi de preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu – 11,8%. Pentru preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, ar vota 10,1% din alegători; iar 6,8% – pentru preşedintele Partidului Popular European, Iurie Leancă. 3,8% l-ar susţine pe Dumitru Ciubaşenco, candidatul Partidului Politic Partidul Nostru; iar 0,9% – pe preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

Potrivit studiului, majoritatea respondenţilor – 82% consideră că evenimentele din interiorul ţării merg într-o direcţie incorectă. 68% dintre respondenţi apreciază negativ schimbările care s-au produs pe parcursul ultimilor cinci ani în soluţionarea conflictului transnistrean, în combaterea corupţiei şi în sfera economică a statului. Fiecare al treilea respondent consideră că Guvernul condus de Pavel Filip este în stare să schimbe lucrurile spre bine, mai mulţi însă – 59% sunt sceptici în aceasta privinţă, iar 7% nu s-au putut pronunţa.

Cercetarea a semnalat un nivel scăzut al încrederii populaţiei în diferite instituţii sociale şi politice. În biserică au încredere, într-o măsură mai mare sau mai mică, 67% dintre respondenţi. Pe locul doi s-a plasat presa. Partidele politice şi justiţia se clasează pe ultimele locuri la capitolul încredere.

Sondajul a demonstrat că, în cazul în care alegerile pentru Parlament s-ar desfăşura în prima duminică care urmează după sondaj, atunci pentru Partidul Socialiştilor sunt gata să voteze 24,2% dintre persoanele intervievate, pentru Partidul Politic Platforma „Demnitate şi Adevăr" – 10,1%, pentru Partidul „Acţiune şi Solidaritate"– 8,9%, pentru Partidul Democrat din Moldova – 8%, pentru Partidul Politic „Partidul Nostru" – 6,5%, pentru Partidul Comuniştilor – 4,6%, pentru Partidul Popular European – 4%, pentru Partidul Liberal – 2,8%, pentru Partidul Liberal Democrat din Moldova – 1,3%, pentru Partidul Popular din Republica Moldova – 1,2%.

Mai puţin de o treime dintre respondenţi – 29% apreciază drept negativ faptul desfăşurării în 2016 a unor eventuale alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova. Majoritatea dintre cei intervievaţi – 61% apreciază evenimentul respectiv ca pozitiv, iar 10% nu şi-au format o opinie în acest sens.

Cât ţine de opţiunile respondenţilor privind integrarea în Uniunea Europeana şi în Uniunea Economică Eurasiatică, preferinţele s-au divizat: 40% ar vota la un eventual referendum pentru Uniunea Europeana, iar 43% – pentru Uniunea Economică Eurasiatică. 8% nu vor participa la scrutin, iar 9% n-au fost în stare să se exprime pentru ce ar opta.

Cercetările de teren în cadrul sondajului de opinie au fost efectuate în perioada 28 septembrie - 5 octombrie 2016, pe un eşantion de 1161 de respondenţi din 75 de localităţi, cu o marjă de eroare de cel mult 3%.

Source: ipn.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1797
Populația:
1109 locuitori

Teșcureni este un sat şi comună din raionul Ungheni. Teșcureni este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Ungheni și la 92 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1109 oameni. Satul Teșcureni a fost menționat documentar în anul 1797.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.