14 april 2016, 14:15 Moldovan reality views 5482
Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni și ascultătoarea Agafia vor fi canonizaţi
14 april 2016, 14:15 Moldovan reality views 5482

Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni și ascultătoarea Agafia vor fi canonizaţi

Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni și ascultătoarea Agafia de la mănăstirea Cușelăuca au fost acceptați de biserica ortodoxă pentru a fi canonizaţi.

 Viaţa şi activitatea celor doi a fost discutată în cadrul mai multor şedinţe la care au participat Preafericitul Patriarh Kiril, Înaltpreasfinţitul Mitropolitul Vladimir, dar şi Preasfinţitului Petru, Episcop de Ungheni şi Nisporeni.

Ultima întrunire s-a desfăşurat la o universitate ortodoxă din Moscova.

Gavriil Bănulescu - Bodoni a tipărit mai multe cărţi şi a contribuit la buna desfăşurare a vieţii bisericeşti în Basarabia.

Mitropolitul s-a implicat în multiple activităţi civice. În cei peste şapte ani de cârmuire a eparhiei Chişinăului, mitropolitul Gavriil a avut mari realizări.

Nicio latură a existenţei şi activităţii bisericii din Basarabia nu a fost lipsită de atenţie.

Toate planurile de educare a enoriaşilor au fost realizate. Mitropolitul Gavriil a păstorit până la moarte în Arhiepiscopia Basarabiei, unde a înfiinţat și un seminar Teologic.

Şi ascultătoarea Agafia este cunoscută pentru credinţa sa puternică în Dumnezeu. Atunci când era copil, aceasta ar fi petrecut trei ani într-o fântână având picioarele traumate.

Pe parcursul acelor ani, ea a fost mângâiată de Dumnezeu și de îngeri, care au hrănit-o cu mâna cerească.

Din cauza acelui accident şi-a petrecut toată viaţa ţintuită într-un pat. Ulterior, casa părinților Agafiei a devenit un loc de mângâiere pentru mulți credincioși.

Venind la mănăstirea Cușelăuca, Agafia a continuat să facă fapte vrednice de credință, ajutând oamenii. Ea a trăit acolo 42 de ani.

Source: www.publika.md

Keywords:

biserica , Moldova , religie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1901
Populația:
320 locuitori

Stîrcea este un sat din cadrul oraşului Glodeni, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Glodeni și la 170 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 320 locuitori. Satul Stîrcea a fost înființat în anul 1901.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.