21 november 2011, 09:40 Moldovan reality views 4127
21 november 2011, 09:40 Moldovan reality views 4127

Moldovenii aleg Uniunea vamală Rusia-Belorus-Kazahstan în detrimentul UE

Peste 60% din cetăţeni consideră că principalul partener strategic al Republicii Moldova trebuie să fie Federaţia Rusă. În acelaşi timp, 23% din cetăţeni văd principalul partener strategic în Uniunea Europeană. Fiind puşi să aleagă între Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală Rusia-Belorus-Kazahstan, 46% din moldoveni aleg uniunea vamală şi doar 34% - UE. Cel puţin aşa arată datele Barometrului Opiniei Publice pentru luna noiembrie, realizat de Institutul de Politici Publice (IPP).

Pe fundalul perioadei critice prin care trece Uniunea Europeană, sprijinul moldovenilor în cazul în care s-ar organiza un referendum pentru aderarea la UE a scăzut simţitor. Doar 47% din moldoveni ar vota pentru euro-integrare, iar un sfert din populaţia ţării în genere s-ar pronunţa împotrivă. Potrivit realizatorului BOP, în doar jumătate de an, din luna mai şi pînă în prezent, numărul celor care optau pentru aderarea Moldovei la UE a scăzut cu 15%, ceea ce reprezintă un caz fără de precedent.

De asemenea, potrivit datelor BOP, 74% din cetăţeni consideră ca foarte bune şi bune relaţiile Moldovei cu Ucraina, cîte 70% cu UE şi România. În acelaşi timp, 67% din respondenţi consideră bune relaţiile dintre RM şi SUA, 64% cu Rusia şi 50% cu Organizaţia Nord-Atlantică (NATO).

Sondajul Barometrului Opiniei Publice a fost efectuat în perioada dintre 22 octombrie şi 6 noiembrie curent, pe un eşantion reprezentativ de 1113 persoane din 99 de localităţi ale ţării. Acesta a fost realizat de către Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-AXA”, la comanda Institutului de Politici Publice şi are o eroare maximă de +/- 3%.

Sursa: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1672
Populația:
924 locuitori

Pociumbeni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Druţa și Pociumbeni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîșcani și la 202 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 924 de oameni. Satul Pociumbeni a fost menționat documentar în anul 1672.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.