13 july 2015, 17:55 Moldovan reality views 6773
Republica Moldova continua să se afle sub monitorizarea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei
Photo: coe.int
13 july 2015, 17:55 Moldovan reality views 6773

Republica Moldova continua să se afle sub monitorizarea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Astăzi, 13 iulie, se împlinesc 20 de ani din momentul când Republica Moldova a aderat la Consiliul Europei. O parte dintre angajamentele asumate de ţara noastră rămân încă a fi nerealizate, iar Republica Moldova se află, până în prezent, sub monitorizarea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (CoE).

Despre aceste lucruri au vorbit, pentru Radio Moldova Actualităţi, fostul reprezentant permanent al Republicii Moldova la Consiliul Europei, Alexei Tulbure, şi ex-directorul Biroului de Informare a Consiliului Europei în Moldova, Lilia Snegureac.

„Era un moment festiv și o mare bucurie, pentru că era o apreciere din partea comunității internaționale a eforturilor făcute de către autoritățile Republicii Moldova. Pe de altă parte, putem spune că era un început al unei căi foarte lungi, pentru că, la momentul aderării, orice țară își ia asupra sa și anumite angajamente. La momentul aderării, Republica Moldova a avut 19 angajamente. Unele, nici până acum, nu sunt îndeplinite. Din păcate, Moldova și astăzi se află sub monitorizarea Adunării Parlamentare. Este o situație inedită, pentru că sunt deja 20 de ani de la aderare. Ieșirea de sub această monitorizare se consideră un mare succes, pe plan intern și extern, pentru orice țară", a spus Alexei Tulbure.

Ex-directorul Biroului de Informare al Consiliului Europei în Republica Moldova, Lilia Snegureac, a declarat că, odată cu aderarea la forul european, Republica Moldova și-a asumat duble angajamente.

„Republica Moldova, practic, a fost primul stat, membru al CSI, care a fost acceptat la Consiliul Europei, un stat căruia i s-a oferit un avans de încredere enorm, pentru că atunci când îți asumi această încredere față de Consiliul Europei trebuie să îl îndeplinești. Or Consiliul Europei a fost foarte generos cu noi, pentru că statele care au aderat au îndeplinit o serie de rigori. Nu li s-au acordat aceste facilități. Și un alt aspect, pe care nu l-am înțeles, ar fi faptul că atunci când aderi la o organizație internațională, îți asumi un dublu angajament: față organizația internațională la care aderi și față de proprii cetățeni ", a spus Lilia Snegureac.

Republica Moldova a devenit membru al Consiliului Europei la 13 iulie 1995. Ţara noastră se află sub monitorizarea Consiliului Europei deja de 20 de ani. Autorităţile insistă asupra trecerii la etapa post-monitorizare, însă APCE deocamdată nu acceptă din cauza datoriilor Moldovei în îndeplinirea obligaţiunilor, în particular, în reformarea justiţiei, lupta cu corupţia.

Source: trm.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1621
Populația:
1680 locuitori

Cotul Morii este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sărăteni și Cotul Morii. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Hîncești și la 84 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1680 de locuitori. Satul Cotul Morii a fost menționat documentar în anul 1621.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.