06 september 2015, 12:20 Moldovan reality views 6335
19 localităţi din sudul ţării vor fi conectate la surse energetice regenerabile
Photo: facebook.com
06 september 2015, 12:20 Moldovan reality views 6335

19 localităţi din sudul ţării vor fi conectate la surse energetice regenerabile

19 instituţii publice din regiunea de sud a ţării au fost selectate recent pentru a fi racordate la tehnologii moderne de producere a energiei din surse regenerabile. Acestea sînt primele comunităţi beneficiare ale Proiectului european „Energie şi Biomasă II" ce au trecut etapa finală a concursului la care au fost depuse 34 de dosare de participare, comunică MOLDPRES.

Instituţiile beneficiare au fost selectate în urma unui proces etapizat şi transparent de evaluare. Deciziile au fost luate de un comitet special din componenţa căruia fac parte reprezentanţi ai ministerelor Economiei, Agriculturii şi Industriei Alimentare, Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Educației, Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Fondului pentru Eficiență Energetică, Delegaţiei UE în R. Moldova şi Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova).

„Lucrările de racordare a instituţiilor publice selectate la sisteme de încălzire pe biomasă, precum şi la cele de producere a apei calde de la energia solară vor demara în toamna anului curent şi vor finaliza în 2016. Toate cele 19 instituţii publice vor fi conectate la sisteme de încălzire pe biomasă, iar în şapte dintre acestea (grădiniţe de copii, un spital şi un bloc al Direcţiei Situaţii Excepţionale) vor fi instalate şi colectoare solare de producere a apei calde", a menţionat Alexandru Ursul, managerul Proiectului „Energie şi Biomasă".

În etapa a doua a Proiectului „Energie şi Biomasă" urmează a fi instalate din fonduri europene 80 de centrale termice pe bioenergie în instituţii publice. În paralel cu racordarea la bioenergie, în 21 de instituţii beneficiare vor fi plasate şi colectoare solare de producere a apei calde. Tehnologiile pe bază de energie solară vor fi aplicate prioritar în grădiniţe şi centre medicale.

Proiectul „Energie şi Biomasă II" este realizat în perioada 2015-2017. El are un buget de 9,4 milioane de euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de PNUD.

Source: www.moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1766
Populația:
492 locuitori

Tătărăuca Nouă este un sat din cadrul comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Soroca și la 189 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 492 de oameni. Satul Tătărăuca Nouă a fost menționat documentar în anul 1766.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.