02 may 2015, 14:12 Moldovan reality views 13337
Cîte clădiri rezistente la seisme sunt în Moldova
02 may 2015, 14:12 Moldovan reality views 13337

Cîte clădiri rezistente la seisme sunt în Moldova

În ultima perioadă, numărul seismelor din zona Vrancea s-a intensificat. De la începul acestui an, cinci cutremure cu o magnitudine mai mare de 4 grade au fost resimţite şi de Moldova. Care este starea clădirilor din capitală şi cât de rezistente sunt blocurile la un seism mai puternic, aflaţi din reportaj.

Potrivit seismologilor, la un eventual cutremur mai puternic, intensitatea seismică în zona de Sud a ţării va fi de 8 grade, în centru -7 grade şi zona de Est -6 grade. În capitală, situaţia este diferită. Seismologii au colectat date cu privire la construcţia mai multor clădiri din Chişinău. Din cele 25 de mii de blocuri locative evaluate, 83 la sută au o vârstă mai mare de 100 de ani şi prezintă un grad sporit de uzură. Iar aici trăiesc 10 la sută din populaţie. Totodată, 17 la sută, sunt clădiri rezistente, însă potrivit autorităţilor aici trăiesc 90 la sută din populaţie.

Vasile Alcaz, director, Institutul de Seismologie: «Cu diferite culori sunt evidenţiate zonele cu diferit risc seismic. Sectoarele cu culori roşii sunt zonele mai vulnerabile la un eventual cutremur din Chişinău. Sunt în mai mult zone, în Centru şi la Poşta Veche».

Pentru o radiografie completă, însă a clădirilor, anul trecut, Guvernul a aprobat Regulamentul pentru inventarierea tehnică şi paşaportizarea blocurilor locative. Însă, nici până azi nu avem un sistem bine pus la punct de clasificare a clădirilor în funcţie de starea lor şi rezistenţa la cutremure.

Ghenadie Dubiţa, şef direcţie, administrarea Fondului Locativ, municipiul Chişinău: «Responsabilitatea concretă privind paşaportizarea propriu-zisă stă pe administratorii gestionării fondului de locuinţă. Noi am atenţionat gestionarii că ei trebuie să desfăşoare această paşaportizare, dar din păcate, mecanismul de finanţare a acestor activităţi, fiindcă aceste activităţi suportă nişte costuri, sunt necesare surse financiare».

Aşadar, deocamdată, principalul motiv de ce nu avem încă un clasificator al clădirilor este unul financiar. Potrivit specialiştilor, o expertiză ar putea ajunge până la 10 mii de lei, bani de care administratorii blocurilor nu dispun. Chiar şi aşa, specialiştii responsabili de cercetări ştiinţifice în Construcţii susţin că inventarierea este necesară, deoarece sute de blocuri locative au fost construite în perioada 1945-1970.

Anatolie Izbândă, director, Incercom: «Cele mai multe sunt la Râşcani, clădiri cu panouri mari, Botanica, Buiucani. Ele primele vor fi supuse expertizării totale pentru a elabora unele recomandri de a exploata mai departe, după mine, eu părerea mea, că ar fi bine să fie demolate».

Totodată, directorul Incercom dă asigurări că, în cazul unui cutremur mai puternic, chiar şi aceste blocuri ar putea rezista.

Anatolie Izbândă, director, Incercom: «Sunt în jurul la 600 de clădiri, de la 200, eu vorbesc poate în general în toată republica, dar verau să vă spun că gradul de rezistenţă a fost destul de înalt, ceea ce ne permite să credem că în caz de seism, vor rezista».

Source: www.tv7.md

Keywords:

Moldova , Chisinau , clădire , cutremur

Comments

 (1)
  • #1 kjk Reply Quote selected
    как раз те дома,что построили с 60х годов строили по правилам и пережили ни одно землятресение. займитесь лучше новостроями,они точно не выдержат.
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
618 locuitori

Crasnîi Vinogradari este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Afanasievca, Calinovca, Crasnîi Vinogradari, Lunga Nouă și Alexandrovca Nouă. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Dubăsari și la 54 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnîi Vinogradari alcătuia 618 oameni în anul 2011. Satul Crasnîi Vinogradari a fost întemeiat în anul 1927.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.