21 october 2014, 15:17 Moldovan reality views 7445
În Moldova au fost puse în circulaţie şase monede comemorative
Photo: balkanpress.md
21 october 2014, 15:17 Moldovan reality views 7445

În Moldova au fost puse în circulaţie şase monede comemorative

Banca Naţională a Moldovei (BNM) pune de astăzi, 20 octombrie, în circulaţie 6 monede comemorative, ca mijloc de plată şi în scop numismatic. Comercializarea monedelor comemorative se efectuează prin intermediul băncilor licenţiate, la un preţ de pînă la 3% peste cel stabilit de Banca Naţională.

Două monede completează seria „Personalităţi", una fiind consacrată celei de-a 75-a aniversări de la naşterea poetului, prozatorului, dramaturgului şi publicistului Dumitru Matcovschi. A doua celebrează 100 de ani de la naşterea Tamarei Ciobanu, una dintre cele mai populare cîntăreţe din a doua jumătate a secolului XX. Monedele sunt bătute din argint, au valoarea nominală de 100 şi, respectiv, 50 de lei, tirajul fiind de 1000 şi, respectiv, 500 de exemplare, greutatea şi diametrul la ambele este aceleaşi – 13 g şi 28 mm.

Seria „Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfînt" este continuată prin două piese din aur şi argint, dedicate cărturarului, traducătorului, călătorului, geografului şi diplomatului moldovean din secolul al XVII-a, Nicolae Milescu Spătarul. Prima are valoarea nominală de 100 de lei, greutatea 7,8 g, diametrul 24 mm şi tirajul 300 de exemplare. Cealaltă este de 50 de lei, cu o greutate de 13 g, diametrul 28 mm şi tirajul 500 de bucăţi.

Două monede comemorative completează şi seria „Cartea Roşie a Republicii Moldova". Acestea reprezintă specia de păsări ţigănuşul şi specia de plante bujorul de pădure, aflate pe cale de dispariţie. Ambele monede au caracteristici identice, sunt confecţionate din argint, au valoarea nominală de 50 de lei, greutatea de 16,5 g, diametrul 30 mm şi tirajul de 500 de piese.

Monedele comemorative, ambalate în capsule de metacrilat transparent şi cutii de prezentare, sunt însoţite de certificate de autenticitate, redactate în limbile română şi engleză, pe care se găseşte semnătura guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei.

Source: tv7.md

Keywords:

BNM , moneda , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1517
Populația:
3585 locuitori

Şerpeni este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Şerpeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Şerpeni este situat la o distanţă de 25 km de oraşul Anenii Noi şi la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3585 de oameni. Prima atestare documentară a localităţii datează dina nul 1517.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.