14 january 2014, 11:19 Moldovan reality views 8974
14 january 2014, 11:19 Moldovan reality views 8974

La Chișinău a fost marcată a 539-a aniversare a victoriei lui Ștefan cel Mare în bătălia de la Vaslui

Foto: noi.md

La Chișinău a fost celebrată a 539-a aniversare a victoriei Moldovei asupra Imperiului Otoman în bătălia de la Vaslui. Evenimentul a început la Catedrala Mitropolitană cu o slujbă de comemorare a eroilor căzuți, după care participanții au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și au organizat un foc de artificii.

Pe parcursul evenimentului participanții au scandat „Moldova Mare în vechile hotare!”, „Hai, Moldova!”, „O țară, un neam, un mare viitor!” și altele.

„Această victorie este unul din cele mai importante evenimente în istoria Moldovei și istoria Europei din a doua jumătate a secolului XV. Datorită victoriei Moldovei asupra turcilor și valahilor, expansiunea musulmană în Europa a fost stopată pentru mult timp”, a menționat liderul Mișcării Național Democrate, Viorel Furtună.

„Noi trebuie să nu uităm și să comemorăm strămoșii noștri și victoriile obținute de ei, or, în aceasta și constă identitatea poporului moldovenesc și baza statalității noastre. Noi trebuie să fim mai responsabili față de istorie și, urmînd exemplul strămoșilor noștri voievozi, să tindem spre bunăstarea țării. Poporul moldovenesc trebuie să creadă în forțele proprii. Doar astfel vom putea renaște Moldova și poporul care locuiește aici”, a menționat liderul Mișcării de Tineret „Voievod”, Nicolae Pascaru.

Evenimentul a fost organizat de Mișcarea de Tineret „Voievod”, organizația „Scutul moldovenesc” și Mișcarea Național Democrată.

Pe 10 ianuarie 1475, la Podul Înalt de lîngă Vaslui armata de 50 de mii de oșteni a lui Ștefan cel Mare a zdrobit armata turco-valahă de 150 de mii de oameni.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
904 locuitori

Horeşti este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Unteni, Horeşti și Lucăceni. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Fălești și la 147 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 904 oameni. Satul Horeşti a fost menționat documentar în anul 1617.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.