01 august 2014, 14:34 Moldovan reality views 13496
01 august 2014, 14:34 Moldovan reality views 13496

Victor Chirilă: Provocările la care trebuie să se aştepte Chişinăul din exterior


Foto: tribuna.md

Urmărind obiectivele de politică externă ale Republicii Moldova, autorităţile trebuie să fie atente şi la ceea ce se întîmplă în interiorul ţării. Directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă, a declarat pentru IPN că în anul 2014 vor continua provocările asupra Chişinăului pentru a-i influenţa opţiunea.

Victor Chirilă a menţionat că ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov urmează să vină la Chişinău. „E un semn că uşile nu sînt închise, că dialogul politic continuă. Actualul guvern a făcut tot posibilul să evite transformarea unor tensiuni sau provocări în probleme de netrecut în dialogul cu Rusia. Sigur că vor continua provocările prin intermediul regiunii transnistrene. Rusia îşi va amplifica susţinerea pentru integrarea euroasiatică. Am auzit că Ambasada Rusiei la Chişinău va acorda o atenţie deosebită Găgăuziei şi raionului Taraclia. Lucrul acesta trebuie să ne pună pe gînduri şi să avem un dialog mai intens cu minorităţile din Republica Moldova, şi cu Găgăuzia, şi cu Taraclia, şi cu Bălţi”, a subliniat expertul.

Directorul executiv al APE a adăugat că se aşteaptă în 2014 şi la o colaborare intensă cu România. De asemenea, spune că ar dori să vadă o claritate mai mare în ceea ce priveşte alianţa energetică dintre cele două state.

Cît ţine de Ucraina, Victor Chirilă spune că aceasta este marea provocare a Republicii Moldova în acest an. Decizia Ucrainei de a continua procesul de asociere cu UE demonstrează o slăbiciune a statului, că nu a reuşit să devină o putere regională şi, din acest punct de vedere, Moldova ar trebui să fie foarte atentă la ceea ce se întîmplă în Ucraina. „Din păcate, o Ucraină slabă poate fi uşor influenţată de Rusia, inclusiv la subiectul transnistrean. Aceasta ar putea să determine Ucraina să fie mult mai atentă la luarea de decizii în formatul de negocieri 5+2. Ucraina a fost un susţinător valoros al Moldovei pînă acum. Vom vedea ce efecte vor avea aceste schimbări în Ucraina asupra Chişinăului”, a menţionat Victor Chirilă.

Directorul executiv al APE a mai spus că aşteptările cele mai mari în acest an sînt ca Republica Moldova să reuşească semnarea Acordului de Asociere cu UE în termenele stabilite. De asemenea, ca Uniunea Europeană să ia decizia de a liberaliza regimul de vize pentru Moldoveni.

Source: ipn.md

Keywords:

Rusia , Chisinau , politica

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
258 locuitori

Prodăneştii Vechi este un sat din cadrul comunei Ştefăneşti, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Florești și la 103 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 258 de oameni. Satul Prodăneştii Vechi a fost menționat documentar în anul 1609.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.