03 june 2024, 11:00 Moldovan Diaspora views 1056
Dumitru Țurcanu: ”Am fost obișnuit cu această ideea de mic, sîntem moldoveni și trebuie să ne întoarcem acasă”
03 june 2024, 11:00 Moldovan Diaspora views 1056

Dumitru Țurcanu: ”Am fost obișnuit cu această ideea de mic, sîntem moldoveni și trebuie să ne întoarcem acasă”

Dumitru Țurcanu, tînărul care după 20 de ani de trai în Italia a revenit acasă, spune că a reușit ușor să să regăsească profesional în Republica Moldova.

Mai mult decît atît, el este ferm convins că acasă poți crește profesional, Republica Moldova avînd un potențial foarte mare.

”Din punctul meu de vedere, Moldova este unică în felul său, iar asta pentru că aici este istoria neamului meu. Pentru un chinez sau pentru un african, Moldova nu are nimic special, însă pentru mine ea reprezintă istoria mea. Este unică pentru că sînt de aici, iar cel ce este obișnuit să trăiască mereu în afara țării, spune mereu că nu aparține acelui loc. Chiar dacă trăiești în SUA, Rusia sau Italia, tu nu ești parte a acelui loc. Aici ești acasă”, a povestit Dumitru Țurcanu în cadrul rubricii ”Moldovenii care scriu istoria”.

Deși mulți au spus că nu i-au înțeles decizia de a revenit acasă, totuși părinții l-au susținut în decizia luată.

Poate credeau că o să revin peste 2-3 ani, pentru că mai trebuia să rezolv niște lucruri acolo, dar mama a primit vestea foarte fericită. Noi sîntem foarte naționaliști, mama mea doarme cu steagul Republicii Moldova aproape de pat și asta nu este o glumă. Am fost obișnuit cu această ideea de mic, noi sîntem moldoveni și trebuie să ne întoarcem în Republica Moldova. Nu se știe cînd, dar trebuie!”, a spus Dumitru.

Deși prima lună după revenire a fost una destul de complicată, totuși tînărul recunoaște că nu i-a fost greu să se regăsească profesional acasă.

”Nu, în Italia am lucrat ca agent imobiliar și aici, la fel, lucrez ca agent imobiliar. Atunci cînd trimiți un CV în Italia sau în Moldova, nu este nici o diferență. Dimpotrivă, aș spune în Republica Moldova sînt foarte multe locuri de muncă. Există persoane care pleacă la studii sau la muncă în alte țări în speranța unei vieți mai bune, însă aici, acasă, sînt foarte multe locuri de muncă, este spațiu unde să crești și să te dezvolți. Chiar din punct de vedere tehnologic, Republica Moldova este mult mai dezvoltată. Firesc că există cuvinte pe care nu le înțeleg și cîteva străzi pe care nu le cunosc și trebuie să le învăț. Și accentul meu cred că va rămîne pentru mult timp. Însă mă regăsesc bine în Republica Moldova”, a povestit tînărul.

Dumitru este convins că va reuși să își construiască un viitor frumos acasă, avînt pentru asta planuri și scopuri mărețe.

”Vreau să fiu un bun agent imobiliar, vreau să fiu un bun om, să fac vreo cîțiva copii și peste vreo zece ani aș vrea să deschid o casă de copii”, a mărturisit tînărul.

Source: noi.md

Keywords:

moldovenii , diaspora

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
194 locuitori

Veveriţa este un sat din cadrul comunei Hîrceşti, raionul Ungheni. Satul Veveriţa este situat la o distanţă de 38 km de oraşul Ungheni şi la 71 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 194 de oameni. Satul Veveriţa a fost întemeiat în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.