02 june 2014, 15:17 Moldovan Diaspora views 12899
Moldoveanul Ion Ciobanu şi-a lansat prima carte la Paris
Photo: trm.md
02 june 2014, 15:17 Moldovan Diaspora views 12899

Moldoveanul Ion Ciobanu şi-a lansat prima carte la Paris

Un tînăr scriitor, originar din Republica Moldova, şi-a lansat, în capitala Franţei, cartea „Le transfert ou la psychanalyse dans le boudoir", aceasta fiind o piesă de teatru.

Prima piesă de teatru semnată de Ion Ciobanu povestește despre întîlnirea imaginară a celor doi mari genii ai secolului XX - Sigmund Freud şi Albert Einstein.

În debutul evenimentului, care a avut loc în incinta Ambasadei Moldovei din Franța, autorul a adresat un cuvînt de mulțumire gazdei, precum şi tuturor celor prezenți. A urmat prezentarea cărții, autorul menționînd că aceasta a fost concepută încă în anii 2008-2009, pe cînd era student, iar manuscrisul a fost acceptat şi editat abia în anul 2013.

Cartea scoate în evidenţă conversaţia celor doi genii ai secolului XX, „o întîlnire care a fost în realitate, dar despre care am aflat mai tîrziu şi despre care se ştie foarte puțin. Respectiv, eu mi-am imaginat această întîlnire, citind operele celor două personaje. Doar că un asemenea dialog, în teatru, fiind foarte static, imaginația mea a conceput alte întîlniri ipotetice, improbabile, cu întîmplări imprevizibile între aceste două personaje", a menţionat Ion Ciobanu.

Potrivit autorului, specific acestei cărţi este incompatibilitatea conceptuală a celor doi genii, care se dovedește a fi colosală, astfel încît nu mai reușim să înţelegem, din carte, dacă este vorba despre realitatea enunțată de Albert Einstein sau despre visul definit a lui Sigmund Freud.

Autorul operei şi-a făcut studiile în România, iar actualmente activează în calitate de traducător, fiind şi președintele Asociației Pro-Diaspora din Franţa.

Source: trm.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1792
Populația:
2055 locuitori

Corjova este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Corjova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Dubăsari și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2055 de oameni. Satul Corjova a fost menționat documentar în anul 1792.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.