Go to section: Nature and tourism
30 october 2013, 15:35 Nature and tourism views 7301
30 october 2013, 15:35 Nature and tourism views 7301

Moldova dispune de un Sistem Informaţional Geografic al Apelor

Foto: moldpres.md

Sistemul Informaţional Geografic al Apelor (SIGA) a fost prezentat astăzi la Ministerul Mediului. În opinia ministrului de resort, Gheorghe Şalaru, acest proiect este resursa informaţională geografică de stat menită să asigure standardele operaţionale în managementul resurselor acvatice, relatează MOLDPRES.

Proiectul de elaborare a Sistemului Informaţional Geografic al Apelor a fost realizat în cadrul Programului Naţional de Aprovizionare cu Apă şi Canalizare, finanţat de Banca Mondială şi implementat de Ministerul Mediului. Proiectul a fost realizat de către consorţiul companiilor ONG Oikumena şi Terra Concept, selectate în urma unui concurs internaţional, şi promovează un produs conform standardelor naţionale, europene şi celor mai bune practici mondiale, contribuind la formarea unui spaţiu informaţional unic în domeniul gestionării resurselor acvatice.

Potrivit lui Gheorghe Şalaru, elaborarea SIGA a devenit necesară pentru asigurarea schimbului de informaţii operative în domeniul gestionării datelor despre resursele acvatice ca structuri moderne, flexibile, adaptate la standarde legale şi tehnice avansate. „Sistemul nou-creat va asigura cu date oficiale un cerc larg de utilizatori ai resurselor acvatice în baza integrării resurselor informaţionale într-o singură bază de date, punînd la dispoziţie instrumente de căutare eficientă, asigurînd acces personalizat la informaţii, aplicaţii şi procese, în conformitate cu cadrul legal", a menţionat ministrul Mediului.

La rîndul său, realizatorii proiectului, reprezentanţi ai consorţiului companiilor ONG Oikumena şi Terra Concept, au specificat că această investiţie va asigura funcţionarea la standarde operaţionale a organizaţiilor antrenate în managementul resurselor acvatice şi va permite schimbul eficient de date şi informaţii dintre instituţiile de ramură.

Proiectul SIGA foloseşte o abordare contemporană a arhitecturii de sistem, corespunde tehnologiilor promovate de programul e-Guvernare, Strategia Naţională de edificare a societăţii informaţionale „Moldova electronică", Concepţia guvernării electronice etc.

Source: moldpres.md

Keywords:

apa , Moldova , resurse acvatice

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1425
Populația:
4189 locuitori

Crihana Veche este un sat şi comună din raionul Cahul. Crihana Veche este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cahul și la 180 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4189 de oameni. Satul Crihana Veche a fost menționat documentar în anul 1425.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.