Go to section: Nature and tourism
11 september 2012, 12:36 Nature and tourism views 11075
11 september 2012, 12:36 Nature and tourism views 11075

Alarmant! Sîntem în preajma unei catastrofe ecologice

În Moldova aerul este poluat, apa nu este curată şi sunt prea puţine spaţii verzi. Este constatarea Ministerului Mediului, dar şi a organizaţiilor din domeniu, relatează publika.md.

Deşi ecologiştii trag un semnal de alarmă pentru a sensibiliza cetăţenii şi autorităţile, situaţia este critică, spun ei.

Potrivit datelor Ministerului Mediului, nivelul total al poluării pe ţară este de peste 90 la sută, iar în Chișinău - depăşeşte 95 la sută. Astfel, aproape 70 la sută dintre cei care locuiesc în oraşe respiră aer poluat şi doar 10 la sută aer curat. Testele de laborator indică o creştere a poluării aerului cu ozon şi pulbere, iar sursele principale sunt transportul auto şi uzinele. O altă problemă este calitatea apei potabile, dar şi accesul la surse îmbunătăţite de apă.

Mai puţin de 70 la sută dintre sondele arteziene din ţară sunt utilizate pentru alimentarea cu apă potabilă. Dintre acestea, peste 80 la sută nu corespund normelor sanitare. Specialiştii mai spun că în majoritatea fântânilor, apa conţine cantităţi mari de nitraţi. Studiile au arătat că una dintre cauzele poluării fântânilor este lipsa unor sisteme de curăţare a apelor reziduale, dar şi numărul mare al gropilor de gunoi, amplasate în apropierea acestor surse de apă.

Moldovenii nu se pot bucura nici de prea multe spaţii verzi. Suprafaţa împădurită din ţara noastră este cu mult mai mică decât în statele europene. În prezent, aceste zone ocupă 12 la sută din teritoriul ţării, adică 0,1 hectare pe cap de locuitor. Asta în condiţiile în care în Europa, pădurile acoperă aproape 45 la sută din suprafaţă.

 

Keywords:

natura , Moldova , ecologie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1807
Populația:
411 locuitori

Tănătarii Noi este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ştefăneşti, Ursoaia Nouă și Tănătarii Noi. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Căușeni și la 61 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 411 oameni. Satul Tănătarii Noi a fost menționat documentar în anul 1807.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.