Go to section: Nature and tourism
30 september 2015, 12:16 Parks views 9092
„Grădina Botanică” a AŞM marchează 65 de ani de la fondare
30 september 2015, 12:16 Parks views 9092

„Grădina Botanică” a AŞM marchează 65 de ani de la fondare

În fiecare minut, în lume dispare o specie sau o varietate de plante. Alarmaţi de această stare a lucrurilor, savanţii din toată lumea caută soluţii pentru protecţia plantelor. „Grădina Botanică" (Institut) a Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) a marcat 65 de ani de la întemeiere printr-o Conferinţă internaţională, consacrată conservării biodiversităţii plantelor, relatează Mesager.

„Plantele asigură o stabilitate a mediului înconjurător, inclusiv a societăţii umane. Dispariţia speciilor de plante duce la degradarea mediului ambiant, inclusiv a ecosistemelor naturale, scade vertiginos şi eficienţa activităţii economice", afirmă Alexandru Teleuță, director, „Grădina Botanică".

Grădina Botanică a AȘM îşi are începutul în 1950 şi este legată de numele academicianului Alexandru Ciubotaru.

„Această idee cutezătoare a pus începutul dezvoltării botanicii în Republica Moldova, iar Grădina Botanică a devenit un patrimoniu naţional", spune academicianul Alexandru Ciubotaru, fondator al Grădinii Botanice.

În lume sunt circa 300 de Grădini Botanice, adevărate sanctuare naturale, menirea cărora este să conserveze și să păstreze lumea vegetală pentru generaţiile viitoare.

„Conservarea biodiversităţii este foarte actuală, reuneşte cercetările savanţilor din toată lumea. Grădina Naţională Botanică din Kiev a sărbătorit recent 80 de ani de la fondare, colaborăm cu colegii noştri din Republica Moldova prin completarea colecţiilor de plante, ocrotirea de la dispariţie a plantelor rare", a menționat Nicolae Gaponenco, vicedirector Grădina Botanică, Kiev.

Pe 30 septembrie, dezbaterile ştiinţifice vor continua, iar comunicările savanţilor din opt ţări despre problemele şi soluţiile privind salvgardarea lumii vegetale vor fi reunite într-un volum.

Source: trm.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1470
Populația:
1914 locuitori

Pecişte este un sat şi comună din raionul Rezina. Pecişte este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 33 km de orașul Rezina și la 112 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1914 oameni. Satul Peciște este menționat documentar în anul 1470.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.