Go to section: Nature and tourism
20 march 2015, 11:36 Nature and tourism views 10511
Ce s-a întîmplat în Moldova în urmă cu 400 de ani din cauza unei eclipse
20 march 2015, 11:36 Nature and tourism views 10511

Ce s-a întîmplat în Moldova în urmă cu 400 de ani din cauza unei eclipse

Eclipsa de Soare va începe vineri, în România, în jurul orei 10:40 şi va dura circa două ore şi 20 minute, încheindu-se la ora 13:05. Eclipsa va fi una parţială, însă medicii recomandă să nu o privim cu ochiul liber sau cu dispozitive neprofesioniste pentru că putem să ne pierdem chiar vederea.

În urmă cu mai bine de 350 de ani, cronicarul Miron Costin a relatat pentru prima oară despre o eclipsă de soare, în urma cărora mulţi români şi-au pierdut vederea.

"S-au întunecat soarele într-acel anu, la luna lui iunie, cu mare groaze, cât perise soarele cu puţin nu toată lumina, tocmai amiazazdi şi mulţi oameni, neştiindu a se feri de o întunecare ca aceia şi privind la soare mulţu, au pierdut vederea în toată viaţa lor", scria cronicarul Miron Costin (1633-1691) despre o eclipsă parţială de soare în "Letopiseţul Ţării Moldovei de la Aron-Vodă încoace". Reprezentant de seamă al culturii Moldovei, cronicarul Miron Costin, logofat al Moldovei, a continuat cronica începută de Gr. Ureche, consem­nând documente, mărturii ale contemporanilor săi, dar mai ales evenimente la care de multe ori a fost el însuşi martor. Letopiseţul său cuprinde fapte petrecute între anii 1594-1675.

Eclipsa de Soare, relatată de Ion Neculce

Următoarea relatare a eclipsei a fost făcută de continuatorul său Ion Neculce (1672-1745), pe rând spătar, hatman şi vornic al Moldovei

"Atunce s-au făcut mare eclipsis, întunecare de soare, cât nu se vide om cu om. Întunecasa lumea în anul 7208 septemvrie, în doaospradzeci dzile (12 septembrie 1699 nrr), întru o dzi de marţi", scria Ion Neculce în "Letopiseţul Ţării Moldovei de la Dabija-vodă până la Ioan-vodă Mavrocordat".

Eclipsa de Soare, în relatarea lui Dimitrie Cantemir: "Într-o dzi eclipsis în soare s-au facut"

O altă relatare a eclipsei de soare apare în "Istoria ieroglifica", scrisă de Dimitrie Cantemir (1673-1723), fost domnitor al Moldovei în două rânduri (martie - aprilie 1693 şi 1710 - 1711) şi unul dintre cei mai mari cărturari.

"Eu, odată pre malul mării, în borta unii stânci lacuind, într-o dzi eclipsis în soare s-au facut, atât cât ochii a toată jiganiia închizându-sa şi fietecarea la culcuşul său ca de sara aşedzând-sa, singur eu, cu luminoşi ochi, toate malurile în sus şi în gios cutreieram. Eu, aşe nopţii nedejduindu-mă şi de nepriietin nicicum în grija purtând, spre latul mării câteva mile de la uscat m-am depărtat. Unde soarele din umbra lunii scăpând şi totdeauna radzele şi pre faţa pământului lovind, noaptea mea scurtatră şi dzua altora lungira. Unde neprietinii miei cei vecinici, rândunelele, vadzându-mă, din toate părtile a mă bate şi în toate locurile a mă trage începură...", scria Dimitrie Cantemir despre eclipsa de soare.

Source: www.descopera.ro

Keywords:

eclipsa , Moldova , istoria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1568-1572
Populația:
1129 locuitori

Cornova este un sat şi comună din raionul Ungheni. Cornova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 55 km de orașul Ungheni și la 86 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1129 de oameni. Satul Cornova a fost menționat documentar între anii 1568-1572.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.